Laden

Vertrouwd door velen

9,4

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 4 juni 2018
Door: Halmar Wolfswinkel

Auto leasen of kopen met lening

Sinds de uitzending van Radar over private lease zijn steeds meer mensen op zoek naar de beste financieringsoplossing voor hun auto. Private lease is een mogelijkheid, maar kopen met een persoonlijke lening ook.

In dit blog zet ik de verschillen tussen Private lease en een (persoonlijke) lening voor een auto op een rijtje. En heeft u direct helder wat de voor- en nadelen zijn van beide opties.

Private lease

Private lease is een constructie voor particuliere consumenten. U kiest een auto uit, waar u direct in kunt rijden en u betaalt daarvoor een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij.

Voordelen:

 1. Maandelijks voorspelbaar bedrag

Bij het afsluiten van een leasecontract weet u van tevoren, exact waar u aan toe bent. U heeft geen extra kosten voor onderhoud, schade of verzekering. Het enige wat u nog bovenop het leasebedrag betaalt, zijn uw brandstofkosten

 1. Geen voorschot of slottermijn

U hoeft geen voorschotbedrag te betalen en aan het eind van de leasetermijn hoeft u ook geen slotbedrag te betalen. Dit komt omdat u nooit eigenaar zult worden van de leaseauto, de auto blijft altijd eigendom van de leasemaatschappij.

 1. Geregeld een nieuwe auto

Door de beperkte looptijd van leaseauto’s (max. 60 maanden), kunt u om de zoveel tijd in een nieuwe auto rijden. Na afloop van het leasecontract kunt u weer een nieuw model uitzoeken.

Nadelen:

 1. De auto is niet uw eigendom

Door te leasen wordt u nooit de eigenaar van de auto. Dit recht blijft in handen van de leasemaatschappij. U betaalt een X aantal maanden een X bedrag voor de auto, maar na afloop van het leasecontract staat u met lege handen. Wanneer de auto wel uw eigendom zou zijn, zou u de mogelijkheid hebben om de auto weer te verkopen of in te ruilen.

 1. Langdurige financiële verbintenis

Met een leasecontract gaat u een langdurige financiële verbintenis aan. Het is niet mogelijk om een leasecontract tussentijds te beëindigen (of u moet bereid zijn om hier flink voor te betalen). Wanneer uw gezinssamenstelling wijzigt en u een andere auto nodig zou hebben of wanneer u financieel in zwaar weer komt te zitten, is het dus vrijwel niet mogelijk om het contract te verbreken. Als u een auto zelf aangekocht zou hebben, zou u op zo’n moment uw auto kunnen verkopen.

 1. Maandprijs gebaseerd op schatting

De maandprijs van uw leaseauto wordt gebaseerd op een schatting. Voorafgaand aan het sluiten van uw leasecontract dient u aan te geven hoeveel kilometers u verwacht te rijden op jaarbasis. Op basis hiervan wordt de maandprijs berekend. Hoe meer kilometers u rijdt, hoe meer de restwaarde zal afnemen en daarmee stijgt de leaseprijs.

Rijdt u meer kilometers dan u vooraf had aangegeven? Dan betaalt u een meerprijs per kilometer. Deze meerprijs verschilt per aanbieder en kan flink oplopen.

Rijdt u minder kilometers dan u vooraf had aangegeven? Dan zijn er aanbieders die u een klein deel terugbetalen, maar evenzoveel aanbieders die dit niet doen.

 1. Verlies schadevrije jaren

Wanneer u 3 jaar zonder eigen auto rijdt, gaan in de meeste gevallen uw opgebouwde schadevrije jaren verloren. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar over het algemeen verliest u dus uw schadevrije jaren door een leasecontract

 1. Dure autoverzekering

Als u een hoge no-claimkorting hebt opgebouwd, is de autoverzekering die u via de leasemaatschappij dient af te sluiten een duur grapje. De meeste leasecontracten hebben een gelijke premie voor alle bestuurders, waardoor u meebetaalt aan de verzekering voor bestuurders met minder schadevrije jaren.

 1. Heeft invloed bij afsluiten hypotheek

Een hypotheek afsluiten terwijl u een leasecontract heeft lopen is geen goede match. Het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen zakt enorm wanneer u een leasecontract heeft. En aangezien u niet onder het leasecontract uitkomt, zonder een smak geld te moeten betalen, heeft dit flinke invloed op het kopen van uw toekomstige woning.

Persoonlijke lening

Een auto financieren met een persoonlijke lening houdt in dat u een lening aanvraagt bij de bank. U krijgt dit bedrag op uw rekening en schaft daarmee de auto aan. U betaalt een maandelijks bedrag aan de leningverstrekker voor de aflossing en de rente van de lening.

Voordelen:

 1. Auto is uw eigendom

Als u de auto financiert met een persoonlijke lening, is de auto direct uw eigendom. Dat betekent dat u de auto ook kunt aanpassen naar uw smaak wanneer u wilt.

Daarnaast kunt u de auto verkopen of inruilen wanneer u dat wilt. U kunt de auto 10 jaar gebruiken, maar u kunt ook na 2 jaar alweer een andere auto uitkiezen als er bijvoorbeeld iets wijzigt in uw gezinssituatie of inkomen.

 1. Mogelijkheid tot extra boetevrij aflossen

U kunt, te allen tijde, kosteloos extra aflossen op uw lening. Dat betekent dat u zelf invloed kunt uitoefenen op de looptijd van uw lening.

Ook kunt u, wanneer u de auto besluit te verkopen, dat bedrag direct gebruiken om in één keer het restant van uw lening af te lossen.

Dit is ook fijn wanneer u een hypotheek wilt afsluiten. Als u een persoonlijke lening afsluit voor het financieren van uw auto, hoeft dit uw maximale hypotheekbedrag dus niet in de weg te staan. U kunt na verkoop van uw auto, de persoonlijke lening direct inlossen en daarmee heeft dit geen invloed op uw hypotheek. In tegenstelling tot een leasecontract (zie nadelen Private lease punt 6).

 1. Goedkopere verzekering

U kunt zelf bepalen welke autoverzekering u afsluit en bij welke maatschappij u dit wilt doen. Op deze manier kunt u optimaal gebruik maken van uw schadevrije jaren en de no-claimkorting die u heeft opgebouwd. Uw autoverzekering zal in de meeste gevallen flink lager uitvallen.

 1. Flexibel met kilometers

Of u de auto nu gaat gebruiken als boodschappenwagentje of er een roadtrip door heel Europa mee wilt maken, het is helemaal aan u. U bent niet gebonden aan een aantal kilometers per jaar, maar u kunt vrij gebruik maken van de auto, zoals u het wenst. Het is immers uw auto en u hoeft aan niemand verantwoording af te leggen.

 1. Voordeliger dan leasen

Wanneer u een auto financiert middels een persoonlijke lening, bent u per saldo voordeliger uit dan wanneer u leaset. De restwaarde blijft immers van u, ook wanneer de looptijd van de lening voorbij is en u de auto volledig heeft afgelost. Daarnaast is de rente op een persoonlijke lening historisch laag, u kunt al een lening afsluiten vanaf 4,1% rente.

Nadelen:

 1. Kosten voor verzekering en onderhoud

Als u een auto financiert met een persoonlijke lening, komen de kosten voor verzekering en onderhoud voor uw eigen rekening. In tegenstelling tot Private lease, waarbij dit in het maandbedrag is opgenomen.

 1. Verzekering aanpassen

Stel u heeft een tweedehands auto gekocht, welke u normaal gesproken WA + Casco zou verzekeren. In het geval dat u een persoonlijke lening afsluit, kan het raadzaam zijn om dan toch een Allrisk verzekering af te sluiten. Als u uw auto total loss rijdt, betekent dit namelijk (wanneer u niet goed verzekerd bent), dat u geen auto meer heeft, maar nog wel een lening die u maandelijks moet aflossen.

Wanneer u goed verzekerd (of misschien wel wat oververzekerd) bent, ondervangt u dit probleem.

Conclusie

Het was een hele mond vol, maar hiermee heeft u alle voor- en nadelen van private lease en een persoonlijke lening op een rijtje. Overzichtelijk en duidelijk. Het is aan u om de keuze te maken die het beste bij uw wensen en uw persoonlijke situatie past.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Actuele rentetarieven

Vrijblijvend offerte aanvragen