Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 18 juni 2018

Verbouwen? Wij zetten de mogelijke financieringsvormen voor u op een rijtje

Het gaat er eindelijk van komen. U gaat uw huis verbouwen. Of het nu gaat om een relatief kleine of een grote verbouwing, u zult onherroepelijk voor de vraag komen te staan: ‘Hoe ga ik mijn verbouwing financieren?’

Allereerst is het noodzakelijk om uit te zoeken wat uw verbouwing nu exact gaat kosten, zodat u weet hoeveel geld u nodig heeft. Er zijn vele mogelijkheden om op uw verbouwing te besparen, dus kijk zeker ook even naar deze 7 tips .

Als u weet welk bedrag er nodig is voor uw verbouwing, kunt u op zoek naar de financieringsvorm die het beste bij u past. We zetten de mogelijkheden om uw verbouwing te financieren voor u op een rijtje.

Verbouwing financieren met een hypotheek

De meeste mensen denken als eerste aan het afsluiten van een tweede hypotheek of aan het uitbreiden van de huidige hypotheek, wanneer men op zoek gaat naar een financieringsvorm voor een verbouwing.

Als u een aanvraag doet bij uw hypotheekverstrekker, zal er gevraagd worden om een taxatierapport. In dit taxatierapport moet de verwachte marktwaarde van uw huis staan, ná de verbouwing.

Voordelen van deze financieringsvorm

Het voordeel van deze financieringsvorm is dat u de lening kunt terugbetalen in, meestal, 30 jaar. Daarnaast is de huidige rente zeer laag en is deze fiscaal aftrekbaar bij de belastingdienst.

Nadelen van deze financieringsvorm

De nadelen van het afsluiten van een extra hypotheek, is dat dit extra kosten met zich meebrengt. De taxatiekosten, het hypotheekadvies en het passeren van de hypotheekakte bij de notaris, kost allemaal extra geld. In totaal komt dit neer op een paar duizend euro.

U kunt jaarlijks tot een maximaal percentage van het hypotheekbedrag extra aflossen. Wilt u meer aflossen? Dan betaalt u hier een boete over.

Verbouwing financieren met een persoonlijke lening

Het is ook mogelijk om uw verbouwing te financieren met een persoonlijke lening. Vooral als u een relatief klein bedrag nodig heeft, is het vaak zonde om al die extra kosten te maken waar u mee te maken krijgt als u een extra hypotheek afsluit. Een persoonlijke lening kent deze kosten namelijk niet.

Voordelen van deze financieringsvorm

U hoeft geen extra kosten te maken voor taxatie, hypotheekadvies of voor de notaris. Dat maakt dat de totale kosten van een persoonlijke lening meestal lager uitvallen (ondanks dat de rente vanaf 4,1% vaak iets hoger is dan bij een hypotheek).

De rentekosten zijn, in het geval van een verbouwing aan uw koophuis, ook fiscaal aftrekbaar. Daarnaast kun je op een persoonlijke lening altijd boetevrij extra aflossen. Het is zelfs mogelijk om de gehele lening eerder af te lossen. U bent schuldenvrij wanneer u dat wilt en kunt.

Nadelen van deze financieringsvorm

Een persoonlijke lening wordt geregistreerd bij het BKR.

Verbouwing financieren met uw spaargeld

De makkelijkste oplossing is uiteraard om uw verbouwing te realiseren met uw spaargeld. Dat heeft u toch op de bank staan en de rente die u ontvangt op uw spaargeld is vrijwel nihil.

Voordelen van deze financieringsvorm

U betaalt geen extra kosten aan rente of eenmalige kosten van de hypotheek. U heeft het geld direct beschikbaar.

Nadelen van deze financieringsvorm

U zorgvuldig opgebouwde buffer verdwijnt. Houd er daarom goed rekening mee dat het altijd belangrijk blijft om geld achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven.

Verbouwing financieren met behulp van uw familie

Het is ook mogelijk om geld te lenen via familie, vrienden of bekenden.

Voordelen van deze financieringsvorm

Als u de lening gebruikt voor de verbouwing van uw koophuis én u de lening op een correcte wijze regelt voor de belastingdienst dan is de rente ook in dit geval fiscaal aftrekbaar.

Nadelen van deze financieringsvorm

Geld lenen kan een precair onderwerp zijn en de verhoudingen binnen de familie soms op scherp zetten. Denk er goed over na wat er gebeurt wanneer er een ruzie binnen de familie ontstaat en wat dit voor gevolgen kan hebben voor uw financiële situatie.

Verbouwing financieren met behulp van subsidies

De overheid stimuleert duurzaamheid en wil graag dat consumenten energiebesparende maatregelen nemen om hun woning energiezuiniger te maken. Op de website van Vereniging Eigen Huis kunt u nagaan of uw verbouwing in aanmerking komt voor een subsidie.

Slotsom

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Het is belangrijk om goed voor u zelf af te wegen wat u belangrijk vindt en wat voor u de mogelijkheden zijn van iedere financieringsvorm.

Vrijblijvend offerte aanvragen