Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 5 februari 2019

Leningen vergelijken: de risico’s en kansen

Dagelijks klappen duizenden Nederlanders hun laptop open om leningen te vergelijken. Elke afgesloten lening wordt opgeslagen bij het BKR (Bureau Krediet Registratie), dat de wettelijke taak heeft om leningen en kredieten te registeren. 

Wat velen niet weten, is dat ook het leningen vergelijken wordt gevolgd door het BKR. Wie leningen shopt om de goedkoopste te vinden, verzamelt automatisch toetsingen door het BKR en verlaagt daarmee de BKR-score. Lastig, want hoe lager de score, hoe kleiner de kans op acceptatie van een lening. 

Om consumenten te helpen zonder ‘straf’ de beste lening voor hun situatie te vinden, overweegt het BKR nu om de weging te veranderen. Wanneer het beleid wordt aangepast, is nog niet duidelijk. 

Wat gebeurt er als u leningen vergelijkt?

Het BKR heeft als taak om met betrouwbare informatie over leningen zowel huishoudens als bedrijven te beschermen tegen financiële risico’s. Dit geldt al bij leningen vanaf 250 euro. 

De stichting verkeert momenteel in een spagaat. Aan de ene kant kijkt het kredietregistratiebureau niet naar hoeveel u verdient. Hypotheekbedragen zijn er niet bekend, tenzij er sprake is van een betaalachterstand. 

Aan de andere kant: geld lenen wordt steeds gebruikelijker en consumenten zijn zich steeds bewuster van hun financiële situatie in een veranderend maatschappelijk landschap. Shoppen voor de beste deal is zo bezien goed gedrag te noemen. Toch beschouwt het BKR leningen vergelijken als een verhoogd risico. 

Bij elke aanvraag wordt namelijk een BKR- toetsing gedaan en het bureau telt toetsingen in de afgelopen 12 maanden mee in de risicoscore. De achterliggende gedachte is dat hoe meer iemand rondkijkt, hoe groter de kans is op een betaalachterstand. Zo’n toets wordt gedaan bij elke aanvraag voor lening of krediet en begint al bij 250 euro. 

Om goed – of eigenlijk risicobewust - gedrag niet te bestraffen, wil het BKR nu de regels voor de scoremethode aanpassen. 

Toch is het nog steeds een goed idee om leningen te vergelijken. De tevredenheid met de afgesloten lening blijkt hoog bij consumenten (78% bij execution only zoals via DNKM), zo blijkt uit een recent Nibud ervaringsonderzoek.

Voordelen leningen vergelijken

Is het tijd voor de aanschaf van uw droomauto? Verlaagt een lening de laatste drempel om als starter een woning te kunnen kopen? Of is het een noodzakelijk kwaad om de kosten koper te kunnen financieren, met een verbouwing uw droomhuis te realiseren of misschien een aanvulling op uw maximale hypotheek?
In veel gevallen kan een lening uitkomst bieden om de volgende stap in uw leven te zetten:

  • U vindt de beste lening tegen de beste voorwaarden.
  • Leningen die exact passen bij uw situatie en/of bestedingsdoel. 
  • Direct overzicht over de kosten.
  • Bij het leningen vergelijken wordt direct duidelijk bij welke banken u wel en niet terecht kunt.
  • Vrijblijvende offertes.
  • Transparantie in de status van uw leningaanvraag.
  • Na offerte makkelijk direct online aan te vragen.
  • Een goed betaalplan zonder risico’s. Zo is bijvoorbeeld de looptijd van een lening voor een keuken of badkamer 10 tot 20 jaar, terwijl een hypotheek vaak 30 jaar doorloopt.  

Oversluiten of samenvoegen van leningen

Heeft u al een lening en wilt u leningen vergelijken om via oversluiten de beste prijs/kwaliteitsverhouding te vinden? Wij helpen u graag om de beste deal te vinden. Ook als u meerdere leningen heeft die samengevoegd moeten worden

Vraagt u oversluiten aan en geeft u bij de aanvraag aan dat u al een krediet heeft? De nieuwe (voordeligere) leningverstrekker lost dit krediet vaak direct voor u af. Zo slaat u twee vliegen in één klap: uw lening is afgelost en de nieuwe lening heeft een lagere rente en/of betere voorwaarden. Bijvoorbeeld een kortere looptijd, lagere maandlasten of boetevrij aflossen. 

Bij samenvoegen leent u één groter bedrag waarmee alle kleine leningen worden afgelost. De voordelen zijn legio: lagere kosten en daarmee een lagere rente, een kortere looptijd en veel meer overzicht. Wel goed checken of er kosten mee gemoeid zijn, vooral bij persoonlijke leningen. 

Oversluiten (en samenvoegen) is wel verbonden aan voorwaarden en soms zelfs aan kosten zoals een boete. Daarom hebben we 4 tips om een verstandige beslissing te nemen in een blogartikel gezet. Bekijk ook de Top 5 Persoonlijke leningen.

Vrijblijvend offerte aanvragen