Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 4 maart 2019
Door: Halmar Wolfswinkel

Lening berekenen: 5 tips om verstandig te lenen

Maandelijks zoeken duizenden mensen online naar ‘lening berekenen’, op zoek naar een lening die bij ze past. De meeste leningen worden afgesloten voor een auto of woningverbetering. 

Een lening heeft altijd financiële consequenties. Niet iedereen is zich bij het leningen vergelijken daarvan bewust. Zo blijkt uit een onderzoek van het Nibud dat ongeveer de helft van de leners bij nader inzien liever minder geld had geleend. In de meeste gevallen betreft het mensen die zich niet goed hebben verdiept in de consequenties van een krediet zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet

Hoe voorkomt u spijt van uw lening? En hoe zorgt u ervoor dat geld lenen toch de beste keuze blijkt voor uw plannen? 5 tips waar u op kunt letten om verstandig geld te lenen

Waar moet u op letten als u een lening afsluit?

Bij een lening hoort altijd terugbetaling van het geleende bedrag. Plus de rente. U betaalt dus altijd meer dan het ‘netto’ geleende bedrag. De rente en voorwaarden kunnen per lening behoorlijk variëren. En dan is er nog uw persoonlijke situatie, die tijdens de looptijd van uw lening kan veranderen. Daarom is het een goed idee om bij het vergelijken van lening rekening te houden met de volgende 5 zaken.

1. Leen niet op uw maximum

Bent u van plan om minder te gaan werken of komt er gezinsuitbreiding aan? Dit kan gevolgen hebben voor uw financiële bestedingsruimte: u gaat minder verdienen en/of u heeft meer uitgaven. Overweeg daarom om bij het afsluiten van een lening niet op uw maximale leenbedrag te gaan zitten. Dan heeft u de grootste kans dat u aflossing en rente zonder problemen kunt blijven betalen. Bereken via onze rekentool ‘hoeveel kan ik lenen’ wat uw maximale leencapaciteit is en hoeveel u wilt lenen. 

2. Stem de looptijd goed af

Past de looptijd wel bij het bestedingsdoel? Heel vervelend en demotiverend als u nog jarenlang moet aflossen voor die auto waar u allang niet meer van geniet. Gebruik daarom uw gezond verstand bij het leningen vergelijken: u heeft zelf het beste inzicht in uw financiële gedrag. U kunt op onze website berekenen welk aflossingsbedrag u elke maand kunt en mag missen. Maar u weet zelf het beste of de berekening realistisch is. Bekijk met de leenwijzer welke leningvorm het beste bij u past.

3. Lenen goedkoper voor huizenbezitters

Huizenbezitters betalen een lagere rente dan huurders. Bijkomend voordeel voor woningeigenaren is dat u gebruik mag maken van renteaftrek, als u het geleende geld investeert in uw woning. Denk aan woningverbetering zoals zonnepanelen, warmtepomp of een verbouwing.

4. Verbouwing betalen uit consumptief krediet?

Verwacht u verbouwingskosten onder de 40.000 - 50.000 euro? Dan is geld lenen via een consumptief krediet (persoonlijke lening of doorlopend krediet) zeker een optie. Bij een persoonlijke lening mag u zelfs gebruik maken van renteaftrek.

Of u een verbouwing beter betaalt uit een consumptief krediet of uit een tweede hypotheek, hangt af van een aantal factoren. Het nadeel van een lening is dat de rente hoger ligt dan bij een (tweede) hypotheek. Daar staat tegenover dat de looptijd van een lening (veel) korter is dan bij een extra hypotheek. U heeft dus hogere maandlasten, maar de afbetaling gaat veel sneller. Daarnaast bedragen de afsluitkosten van een tweede hypotheek duizenden euro’s. Voor het afsluiten van een persoonlijke lening betaalt u niets.

Voor iedereen liggen de omstandigheden weer anders. Wij raden u dan ook aan om voor een verbouwing extra goed te vergelijken tussen de verschillende aanbieders.

5. Let op de voorwaarden en kleine lettertjes

Veel mensen willen zo graag snel een lening afsluiten, dat de voorwaarden en kleine lettertjes worden overgeslagen. Waar moet u toch altijd op letten?

Is de lening verzekerd?

Wordt de lening bij overlijden kwijtgescholden? Of moet u hiervoor zelf een ORV afsluiten? Zitten de advies- of afsluitkosten voor de ORV in de rente of moet u die nog bij de rente optellen?

Kunt u boetevrij aflossen?

Mag u méér aflossen dan het afgesproken bedrag en zijn daar kosten aan verbonden?

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Vrijblijvend offerte aanvragen