Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 3 december 2014

Risico’s van geld lenen

“Wat gebeurt er eigenlijk met een lening als iemand overlijdt?” Die vraag stelde een van mijn beste vrienden vorige week. Het is niet het eerste waar u aan denkt als u een lening afsluit. Maar het is een goede vraag die de risico’s van geld lenen aanstipt. Een lening afsluiten is voor de lange termijn. Maar wat als u de lening niet meer kunt betalen?

Eenmalig te laat

Als u een lening afsluit, gaat u een verplichting aan voor meerdere jaren. Het duurt al snel 4 à 5 jaar om een lening met een gunstige rente af te lossen. Zolang u netjes maandelijks aflost, is dat natuurlijk geen probleem. Als u de lening een keer niet kunt aflossen, ontvangt u binnen twee weken een herinnering. Betaalt u alsnog binnen twee weken, dan is er niets aan de hand. Kunt u de betalingsherinnering niet op tijd betalen? Dan raad ik u aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de bank of een financiële dienstverlener zoals wij. Samen kijken we dan hoe u alsnog uw lening kunt aflossen.

Grootste risico’s geld lenen

Een bank houdt altijd rekening met uw persoonlijke situatie. Daarom kunt u alleen geld lenen als u genoeg verdient om de rente en aflossing te betalen. Heeft u een Doorlopend Krediet? Houd er dan altijd rekening mee dat de rente kan stijgen. Ook onverwachtse gebeurtenissen kunnen roet in het eten gooien. Denk aan baanverlies of arbeidsongeschiktheid. Dat zijn buitengewoon vervelende situaties die zwaar drukken op uw financiële situatie. Samen met overlijden zijn dit de meest voorkomende redenen dat mensen achterblijven met een leenschuld. Een vervelende situatie die u te allen tijde wilt voorkomen.

Risico’safdekken met verzekering

Soms kan het verstandig zijn om een verzekering af te sluiten. Zo beperkt u de risico’s van geld lenen en bent u voorbereid op onverwachtse gebeurtenissen. Bij sommige leningen bent u zelfs verplicht om een verzekering af te sluiten. Dit zijn vaak leningen met een erg lage rente waarbij banken extra zekerheid willen. Of u een verzekering nodig heeft, is afhankelijk van uw financiële situatie. Meer over lenen met een verzekering.

Geld lenen risico: overlijden

Bij een sterfgeval moeten de nabestaanden de eventuele lening aflossen. Een begrafenis is al erg genoeg. Voorkom daarom dat uw dierbaren achterblijven met een leenschuld. Om dit risico af te dekken kunt u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Mocht u overlijden tijdens de looptijd van uw lening, wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd. Hiermee kunnen nabestaanden uw lening zorgeloos aflossen. Een overlijdensrisicoverzekering hoeft niet duur te zijn. Bij ons kiest u zelfs voor één van de goedkoopste overlijdensrisicoverzekeringen in Nederland. Op risico geld lenen: overlijdensrisicoverzekering vindt u meer informatie over dit product.

Ik heb dit artikel inmiddels al naar mijn vriend gestuurd. Ik hoop dat hij en u zich nu niet alleen bewust zijn van de risico’s van geld lenen, maar juist ook van de mogelijkheden om de risico’s te minimaliseren. Ik raad aan om u er echt in te verdiepen. Alleen dan kunt u verantwoord geld lenen.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen