Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
Verantwoord lenen auto

Datum: 14 mei 2019

Verantwoord geld lenen met een register

Er zijn zoveel redenen om een consumptief krediet af te sluiten. Een emotie-aankoop zoals uw droomauto- of reis, uw kinderen financieel een handje helpen, kosten koper financieren of een bestaand schuldengat dichten met een extra lening. Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij (DNKM) zien we alles voorbij komen.

Onze afdeling Acceptatie heeft veel informatie nodig om op voorhand goed te kunnen beoordelen of een klant niet in de problemen komt. Denk hierbij aan bankafschriften met bijschrijving salaris en afschrijving van de woonlasten, zijn er weleens storneringen et cetera.

Zo kunnen we vroegtijdig onregelmatigheden of zelfs fraude signaleren en via een afwijzing mensen behoeden voor eventuele financiële ellende. Want mensen die al in de schuld zitten help je niet met een nieuwe schuld.

Als een klant niet verantwoord leent en stopt met betalen omdat hij /zij toch in de problemen is gekomen, worden alle partijen het kind van de rekening. Wij als kredietspecialist, de bank als geldverstrekker en de klant zelf. Want wie eenmaal in de schulden zit komt er niet altijd makkelijk meer uit.

Eigenlijk is het niet goed te verkopen dat mensen zo makkelijk in de schulden kunnen geraken, terwijl dit te voorkomen is. Vanuit onze gezamenlijke zorgplicht als intermediair en bank moet je extra schulden altijd zien te voorkomen. Dat werkt bij DNKM goed: minder dan 2% betaalt wel eens niet het termijnbedrag, dus 98% betaalt zonder enige problemen.

Eén deel van de oplossing om niet teveel in de schulden te komen ligt op persoonlijk vlak: goed met geld kunnen/ leren omgaan. Bijvoorbeeld als kind al leren budgetteren, niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt, eerst leren sparen, impuls- en emotie-aankopen uitstellen of afblazen (‘geluk is niet te koop’).

Een ander deel van de oplossing ligt bij de overheid: toezicht laten houden op dossiers bij deurwaarders.

Deurwaarder/incassobureau Register

Stel, iemand heeft allerlei betalingsregelingen met verschillende incassobureaus lopen, maar er wordt beslag gelegd op het salaris. Vervolgens komen de betalingen aan de incassobureaus in het gedrang. Dat is meteen een van de lastigste aspecten van schulden opbouwen: geen enkele instantie houdt precies bij hoeveel schuldeisers er zijn. Of om hoeveel geld het in totaal gaat. Als klant raak je dan in no-time verstrikt in een web van wanbetaling, niet meer kunnen lenen, bestaande kredieten niet meer kunnen aflossen en in het ergste geval je woning, werk en sociale omgeving kwijtraken.

Wij zijn van mening dat er een soort BKR zouden moeten zijn, waar deurwaarders/incassobureaus hun klanten moeten registreren.

Voor klanten zou deze meldplicht veel meer overzicht betekenen. En voor ons als kredietverstrekker zou het betekenen dat we in één oogopslag kunnen zien of iemand al in het deurwaarderstraject zit. Dan kunnen wij al in een vroeg stadium een aanvraag afwijzen en behoeden we potentiële klanten op die manier voor nog meer ellende. Nu moeten we eerst alle bankafschriften doornemen, hetgeen veel tijd kost en voor klanten ook niet altijd even prettig voelt.

Als een officieel overheidsorgaan bijhoudt of iemand bij twee of meer deurwaarders een dossier heeft lopen, kan de overheid veel sneller schakelen, op tijd bijsturen en hulp bieden.

Een lening afsluiten is geen schande, maar laat het wel op verantwoorde basis gebeuren.

Verantwoord geld lenen

Voorlopig moeten we nog stellen zonder zo’n soort ‘BKR registratie voor incassobureaus’. Maar wat kunt u nu al zelf doen om verantwoord een lening aan te vragen?

Stel uzelf een aantal kritische vragen:

  • Heb ik het leendoel (auto, vakantie, boot) echt nodig?
  • Kan ik het geld voor mijn doel bij elkaar sparen in plaats van een lening af te sluiten?
  • Heb ik eigenlijk wel voldoende inkomen om elke maand de aflossing te betalen?
  •  Heb ik nog andere leningen lopen en kan ik die eerst aflossen?

Maak slim gebruik van onze hulpmiddelen:

Vrijblijvend offerte aanvragen