Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 10 oktober 2019

Miss België heeft lening van €80.000,-

 Ze was bijna klaar met haar opleiding tot pilote, toen ze in januari 2018 de titel Miss België 2018 kreeg. Om haar 5-jarige opleiding tot lijnpiloot te bekostigen, had Angeline Flor Pua een Persoonlijke Lening van 80.000 euro afgesloten. Deze opleiding rondde ze tijdens haar drukke Miss-jaar perfect af, via een aangepast schema. Maar 7 maanden later is ze nog steeds op zoek naar een baan als piloot. Bekendheid opent blijkbaar niet zomaar de deur van de cockpit, hoe indrukwekkend haar dubbele prestatie ook was.

In dit artikel bespreken we de kosten en voorwaarden van een lening van 80.000 euro, de mogelijkheden om zo’n lening goedkoper af te sluiten en uiteraard de kansen van Miss België op een baan als pilote. Daarnaast werpen we een blik op het salaris van piloten en de mogelijkheden om geld te lenen voor een (buitenlandse) studie.

Kosten en voorwaarden piloten-lening

De opleiding tot piloot kost ongeveer 100.000 euro en duurt 5 jaar. In Nederland was het tot voor kort mogelijk om een speciale Persoonlijke Lening voor pilotenopleidingen af te sluiten, via ABN AMRO. Maar de voorwaarden waren pittig en de ‘pilotenlening’ betekende een dure investering: een vaste rente vanaf 4,25% bij een looptijd van 1 jaar, oplopend tot 4,95% bij 10 jaar looptijd.

Persoonlijke Lening kan veel goedkoper

Bij kredietbemiddelaars zoals De Nederlandse Kredietmaatschappij (DNKM) pakt een Persoonlijke Lening al gauw veel voordeliger uit (al vanaf 3,9% vaste rente). Toch waren piloten in opleiding in Nederland afhankelijk van die dure lening via ABN AMRO, omdat bij ‘standaard’ consumptieve kredieten de voorwaarden anders liggen. Zo moet DNKM zich vanuit de wet- en regelgeving houden aan de betaalbaarheid voor consumenten van een lening, gebaseerd op de huidige inkomsten en lasten. De belangrijkste voorwaarden hierbij zijn een vaste baan en de minimumleeftijd van 21 jaar. Dat blijkt een praktisch onhaalbare kaart voor (luchtvaart) studenten, zeker bij leningen van 80.000 of zelfs 100.000 euro.

Bij ABN AMRO was zo’n maatwerk lening soms wel mogelijk, omdat de bank keek naar het geschatte toekomstige inkomen. Deze aanpak leverde echter teveel risico’s op, zowel voor de bank als voor de piloten in opleiding: want wat als een piloot in spé de opleiding niet afmaakt/af kan maken? Of als er géén baan komt met een inkomen dat past bij het afgesloten krediet van minstens 100.000 euro (kosten van de pilotenopleiding)? Daarom biedt ABN AMRO deze ‘pilotenlening’ niet meer aan.

Het is dus lastig om als toekomstig piloot geld te lenen voor de opleiding. In Nederland is er geen speciale lening voor piloten meer beschikbaar. Maar het is wel degelijk mogelijk om bestaande leningen (zoals die van ABN AMRO) voortaan goedkoper af te lossen: via oversluiten.

Piloten-lening oversluiten


Zodra piloten een vaste aanstelling hebben, kunnen zij via DNKM hun dure lening oversluiten naar een veel voordeligere Persoonlijke Lening. De vaste rente start al bij 3,9% en tussentijds boetevrij aflossen mag altijd. Waar bij een nog lopende pilotenlening slechts 5% extra boetevrij mag worden afgelost, staat er bij DNKM geen limiet op het tussentijds boetevrij extra aflossen.


Voor piloten is oversluiten naar een Persoonlijke Lening van DNKM een mooie oplossing. Het salaris als piloot stijgt snel. Hierdoor kan boetevrij extra aflossen steeds sneller plaatsvinden en kunnen piloten des te sneller weer schuldenvrij door het leven gaan.

Moet Miss België zich zorgen maken?

Nee. De crisisjaren, waarin pas afgestuurde piloten werkloos thuiszaten, hebben we allang achter ons gelaten. De luchtvaart groeit en bloeit als nooit tevoren. Zowel in Amerika, China alsook in Europa. Ook in eigen land profiteren we van een aantrekkende markt. Zo haalde de KLM in 2017 bijna 150 nieuwe piloten binnen en bijna 120 in 2018. Deze groei komt niet alleen door het toenemende vliegverkeer, maar ook door het aanstaande pensioen van een grote groep senior piloten. Nog even en er wordt gevochten om goede, pas afgestudeerde piloten!

Voor miss België is het dus gewoon een kwestie van tijd voordat zij kan starten in haar droombaan en haar hoge lening kan gaan aflossen.

Wat verdient een piloot?

Voor piloten gaat de kost behoorlijk voor de baat uit. De pilotenopleiding kost ongeveer 100.000 euro en duurt 5 intensieve jaren. 
Daarna kan het snel gaan: een startende verkeersvlieger verdient minimaal 27.000 euro op jaarbasis en dit kan snel oplopen tot 70.000 euro of een ton (of méér). 
Voor wie zo snel mogelijk van de dure ‘pilotenlening’ af wil, is oversluiten naar de veel voordeligere Persoonlijke Lening van DNKM dus een prima optie. De overgesloten lening is vervolgens versneld af te lossen via het snel stijgende pilotensalaris.

Geld lenen voor (buitenlandse) studie?

Overweegt u om (weer) de studiebanken in te gaan? Voor een carrièreswitch of om een persoonlijke interesse te verdiepen? Maar betaalt uw werkgever de opleiding niet en heeft u zelf niet voldoende spaargeld? Of wilt u in het buitenland studeren (met bijkomende kosten als huisvesting)? Dan kan geld lenen voor een studie zeker een verantwoorde optie zijn. Niet alleen voor piloten, maar voor iedereen die een hogere vlucht wil nemen.

Vrijblijvend offerte aanvragen