Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
freestocks-december-cadeaus

Datum: 7 november 2019
Door: Michel Vrenegoor

Verstandig lenen tijdens de feestdagen

Nog even en de dure decembermaand staat weer voor de deur. Sinterklaas, gezellige kerstmarkten en natuurlijk de kerstcadeaus voor iedereen: de kosten kunnen flink oplopen. Heeft u niet voldoende spaargeld of is uw spaarrekening eigenlijk voor iets anders bedoeld? Dan is het verleidelijk om in december rood te gaan staan of uw aankopen te betalen in termijnen. Beide leenvormen zijn echter schreeuwend duur want de rente liegt er niet om: gemiddeld 14 % bij betalen in termijnen en 9 % - 13 % bij roodstand.

In dit artikel leggen we uit waarom rood staan, postorderkredieten / betalen in termijnen zo gevaarlijk zijn en hoe u op een andere manier toch verstandig geld kunt lenen voor extra uitgaven tijdens de feestdagen

BKR registratie: let op!

Allereerst een waarschuwing. Als de nood aan de man is, willen veel mensen nog weleens betalen in termijnen ofwel een postorderkrediet afsluiten. Maar niet iedereen weet dat bij leningen boven de 250 euro al een BKR-registratie plaatsvindt. Het BKR registreert al deze leningen met het doel om onverantwoord lenen tegen te gaan. Ook ‘verborgen’ leningen als telefoonkredieten en rood staan (kopen op krediet) worden geregistreerd, net als betalingsachterstanden.

Niet iedereen is zich hier bewust van en kan later voor een onaangename verrassing komen te staan. Bijvoorbeeld als een (negatieve) BKR-registratie ineens omhoog komt bij een hypotheekgesprek. Of als u wegens een (onbewuste) betalingsachterstand geen nieuw telefoonabonnement kunt afsluiten.

Het BKR-systeem is volgens Remko Colly (partner en directeur DNKM) onevenwichtig en hard aan vernieuwing toe. Maar voorlopig is het helaas nog zaak om u extra bewust te zijn van een eventuele BKR-registratie tijdens de feestdagen.

Rood staan op uw betaalrekening: een dure grap

Rood staan is van oudsher de meest laagdrempelige leenvorm, waar bijna iedereen weleens gebruik van maakt of heeft gemaakt. Het biedt veel gemak - even rood staan en straks weer aanvullen met het salaris. Maar ook hier zit een addertje onder het gras. De rente voor rood staan ligt torenhoog (9 % - 13 %) en dient binnen drie maanden weer terugbetaald te zijn: bij de meeste banken moeten klanten minimaal één keer in de drie maanden weer een positief saldo hebben. De banken letten daar nu ook scherp op.

Staat u regelmatig rood en/of bedraagt de roodstand zelfs meer dan de helft van uw netto inkomen? Overweeg dan een Doorlopend Krediet. De rente hierop ligt momenteel veel lager (variabele rente vanaf 4,5 %) en u heeft minder stress van waarschuwingen van uw bank.

Betalen in termijnen/ postorder krediet: duur en onsympathieke voorwaarden

We zien het nog vaak bij autohandelaren en bij winkels (Wehkamp, Otto, Mediamarkt, Bijenkorf): betalen in termijnen/ het postorderkrediet. U doet een aankoop en betaalt deze in termijnen af, tegen een rente van vaak zo’n 14%. Even een rekensommetje: bij een aankoop van 5000 euro betaalt u dus op jaarbasis in totaal 5700 euro.

Bij de Mediamarkt zit er nog een extra financieel addertje onder het gras: is de duur van uw krediet langer dan één jaar, maar wilt/kunt u vervroegd aflossen? Dan wordt u niet beloond met een soepele afhandeling van uw aflossing, maar betaalt u juist 1 % extra boeterente! Al met al komt u dus uit bij een rente van 15 %. Ter informatie: 14 % rente is volgens Europese wetgeving de legale bovengrens. Mediamarkt heeft dus een financiële melkkoe gevonden die zelfs deze wettelijke bovengrens overschrijdt. 

Doorlopend Krediet: het goedkoopste alternatief met goede voorwaarden

Sluit u bij DNKM een nieuwe lening af (Doorlopend Krediet, Persoonlijke Lening of Combinatie Krediet), mag u deze altijd en gratis vervroegd aflossen. Graag zelfs, want het is in ieders belang dat u zo snel mogelijk weer schuldenvrij bent.

Heeft u toch regelmatig wat geld achter de hand nodig? Een lening waarbij u regelmatig een bedrag kunt opnemen dat u vervolgens weer aanvult? Dan is een Doorlopend Krediet het goedkoopste alternatief. De rente is variabel en start bij 4,5 %. U mag altijd gratis vervroegd aflossen. En er is nog een interessante bijkomstigheid: omdat u altijd geld achter de hand heeft, kan een (auto)verkoper niet in uw portemonnee kijken. Wilt u onderhandelen over de prijs van uw nieuwe auto, dan staat u daarmee een stuk sterker: u kunt waarschijnlijk een betere prijs bedingen voor de auto, onder betere voorwaarden dan bij betalen in termijnen.

Leningen samenvoegen of oversluiten: goedkoper en meer overzicht

Heeft u momenteel één of zelfs meerdere dure leningen lopen? Geen paniek! Bij DNKM kijken we graag of u deze over kunt sluiten naar een veel goedkopere lening of leningen kunt samenvoegen tot één lening. Veel mensen kennen de mogelijkheid tot oversluiten of samenvoegen (nog) niet, maar de voordelen zijn overtuigend:

  • U verlaagt uw maandlasten (goedkopere rente)
  • U mag altijd vervroegd gratis aflossen
  • U heeft in één klap weer overzicht over uw leningen

Persoonlijke Lening: overzicht, duidelijkheid en de laagste rente

De decembermaand pakt voor de meeste mensen duurder uit dan verwacht. Laat u echter niet verleiden tot te dure leningen tijdens uw decemberaankopen. Niemand heeft graag schulden. En niemand sluit graag een onverantwoorde lening af, waar u jaren later nog last van heeft.

Wilt u echter toch geld lenen om uw decemberuitgaven te kunnen doen? Het allergoedkoopste alternatief is en blijft dan een Persoonlijke Lening. U leent éénmalig een vast bedrag en betaalt dit in maandelijkse termijnen terug. Ideaal voor wie de kosten van de feestdagen van tevoren goed kan inschatten. De rente start al bij 3,9 % en u mag altijd gratis vervroegd aflossen. Het bedrag wordt in één keer uitbetaald en afgeloste bedragen kunnen niet opnieuw worden opgenomen. Dat schept overzicht, zekerheid en duidelijkheid over wanneer u weer schuldenvrij door het leven kunt.

Benieuwd welke lening het beste past bij uw plannen voor de decembermaand? Bekijk onze leenwijzer of bekijk direct alle leningen.

Michel Vrenegoor

Partner en Hoofd Acceptatie

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Vrijblijvend offerte aanvragen