Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
Makkelijker verantwoord geld lenen

Datum: 2 december 2019

Verantwoord lenen moet makkelijker worden gemaakt (volgens de AFM)

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en Freo ontdekten in een recent onderzoek, dat de manier waarop de website van kredietaanbieders is ingericht invloed heeft op de uiteindelijke afsluitkeuzes van leningen.

Volgens de AFM loopt 1 op de 5 huishoudens het risico om een lening af te sluiten die niet past bij hun (financiële) situatie, belangen en behoeften. De manier waarop invulschermen consumenten door het afsluitproces leiden heeft hier invloed op.
Zo kiezen mensen volgens het onderzoek voor een aflosbedrag dat 8,5% hoger ligt, als het invulscherm geen maandelijks aflosbedrag toont van bijvoorbeeld ‘2% van de lening’. Ook over de keuze voor de looptijd kwamen verrassende resultaten aan het licht: wie zelf over de looptijd van lening kan beslissen, kiest voor een langere periode (gemiddeld 7 maanden langer). Het gevolg is een lager aflosbedrag per maand en daarmee minder risico voor de consument. Hoe meer informatie en concrete voorbeelden klanten tijdens het invulproces krijgen, hoe verantwoorder de lening uiteindelijk wordt.

Het onderzoek wijst echter uit dat niet alle huidige invulschermen in het belang van de klant zijn ingericht. De AFM roept kredietaanbieders dan ook op om zorgvuldige afwegingen te maken in hun online keuzeomgeving en altijd het belang van de klant centraal te stellen.

In dit artikel leggen we uit wat de risico’s van geld lenen zijn en hoe consumenten verantwoorde keuzes kunnen maken bij het afsluiten van een krediet.

Risico’s van geld lenen: waar kunt u op letten?

Geld lenen kost geld, dat weet iedereen. Bovendien zijn niet alle consumenten zich bewust van de risico’s van het afsluiten van een krediet. Dit zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden:

 • Wat wordt het totaalbedrag (leenbedrag plus rente) en is het leendoel dit waard?
 • Bent u in staat om jarenlang de verplichte maandelijkse aflossingen te voldoen?
 • Wat gebeurt er met de lening als u overlijdt? Kunt u zich een eventuele overlijdensrisicoverzekering bij uw lening veroorloven?
 • Wat gebeurt er met de lening bij een scheiding?
 • Kunt u de lening nog wel maandelijks blijven aflossen bij werkloosheid, als u minder gaat werken of bij arbeidsongeschiktheid?

Hoe DNKM verantwoorde keuzes ondersteunt

Onze visie is dat iedereen het recht heeft om geld te lenen, maar wel op een verantwoorde manier. Op onze website ondersteunen wij dan ook via de beveiligde Mijn DNKM – omgeving het maken van goed doordachte keuzes: 

 • In het aanvraagformulier ziet u de verschillen tussen een Persoonlijke Lening en een Doorlopend Krediet, zodat u de juiste productvorm goed kunt bepalen.
 • U krijgt in beeld hoeveel maanden u doet over de aflossing, de rente en of deze variabel of vast is.
 • Het maandbedrag en de totaalprijs worden duidelijk getoond, zodat u goed kunt zien dat een iets hogere maandlast een kortere looptijd oplevert. Als u per maand iets meer aflost (een paar tientjes), kan dat 1000 euro of meer schelen over de gehele looptijd.

Aanvraag formulier

 • Wij vragen in het aanvraagformulier al of u bestaande lopende leningen wilt oversluiten. Meerdere leningen naast elkaar hebben is namelijk pas echt riskant, onoverzichtelijk én duur.

Orv keuze

 • U krijgt direct een overzicht van 5 banken te zien met de rente, de maandtermijn, looptijd, het totaalbedrag (leenbedrag plus rente) en de voorwaarden.
 • De maandkosten inclusief en exclusief een overlijdensrisicoverzekering komen in beeld.

Orv keuze

 • We stimuleren extra aflossing: bij DNKM kunnen klanten altijd boetevrij extra aflossen, zodat ze sneller schuldenvrij zijn.

Meer weten over onze werkwijze? Of een vrijblijvende offerte aanvragen?

Vrijblijvende offerte aanvragen

 

Vrijblijvend offerte aanvragen