Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 10 december 2014

10 geld lenen tips

Waar moet ik op letten als ik geld wil lenen? Die vraag zie ik regelmatig voorbij komen. Een belangrijke vraag, want geld lenen doe je niet zomaar. Met een lening gaat u doorgaans een verplichting aan voor meerdere jaren. Denk er vooraf dus goed over na. Om u op weg te helpen heb ik de beste geld lenen tips verzameld. 10 tips om de juiste keuze te maken en verantwoord geld te lenen.

Tip 1: Is geld lenen écht nodig?

Geld lenen kost geld. Bedenk daarom of een lening echt nodig is. Geld sparen voor een uitgave is goedkoper. Is sparen geen optie? Bereken dan hoeveel u maandelijks opzij kunt zetten voor de aflossing. Bepaal uw leenbedrag op basis van wat u maandelijks kunt missen. Alleen zo kunt u verantwoord geld lenen.

Tip 2: Vergelijk leningen

Leent u met een speciaal doel of heeft u juist behoefte aan een continu financieel steuntje in de rug? Iedere situatie vereist een ander type lening. Verdiep u daarom in de mogelijkheden, gebruik onze leenwijzer en ontdek welke lening het best bij u past.

Tip 3: Vermijd flits- en minikrediet

Naast alle tips ook een kleine waarschuwing. Pas op voor mini- en flitskredieten. Met zo’n lening kunt u nooit verantwoord geld lenen. Het zijn kleine leningen die u soms binnen enkele minuten afsluit tegen een extreem hoge rente. Het lijkt aantrekkelijk, maar kost alleen maar veel geld. Laat u niet verleiden.

Tip 4: Vergelijk rentetarieven

Rentetarieven verschillen vaak per aanbieder. Weet u welke lening u wilt afsluiten? Vergelijk dan de rentepercentages van meerdere banken. Als u bij ons een offerte aanvraagt, sturen wij u één overzicht met daarin de offertes van onze partnerbanken. Zo kunt u de rente eenvoudig vergelijken.

Tip 5: Vergelijk banken

Ook de dienstverlening verschilt per bank. De kosten die hiermee samenhangen, beïnvloeden de prijs van uw lening. Vergelijk de mogelijkheden en bedenk waar u behoefte aan heeft. Controleer daarnaast ook altijd of de bank aangesloten is bij de AFM en aanvullende keurmerken heeft. Zo weet u zeker dat u met een betrouwbare partij in zee gaat.

Tip 6: Kies de juiste looptijd

Deze geld lenen tip wordt weleens over het hoofd gezien, maar vind ik erg belangrijk. Houd bij het bepalen van de looptijd rekening met de gebruiksduur van het leendoel. Leent u bijvoorbeeld geld voor een auto? Zorg dan dat het krediet is afgelost voordat u de auto verkoopt of afschrijft.

Tip 7: Lees de voorwaarden

Ja ja, denkt u misschien, natuurlijk lees ik de voorwaarden. Maar, ik bedoel écht lezen. Het is vaak taaie stof, maar het is een van de belangrijkste onderdelen van uw lening. Elke bank hanteert andere voorwaarden. Een lening met ongunstige voorwaarden, kan u uiteindelijk veel geld kosten.

Let erop of u een persoonlijke lening kosteloos kunt aflossen, oversluiten, wat de consequenties zijn als u de lening niet meer kunt betalen en vanaf welke leeftijd u verplicht bent om af te bouwen. Als u de voorwaarden kent, weet u precies waar u aan toe bent.

Tip 8: Vermijd risicos

Een lening afsluiten brengt ook risico’s met zich mee. Onverwachtse gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat u uw lening niet meer kunt betalen. Hier wilt u natuurlijk liever niet aan denken, maar het kan gebeuren. Wilt u de risico’s beperken? Kies dan voor een aanvullende verzekering.

Tip 9: Is een lening oversluiten goedkoper?

Heeft u een lening en wilt u extra geld lenen? Bekijk dan of uw lening oversluiten goedkoper is. Misschien profiteert u bij een andere bank van een lagere rente of betere voorwaarden. Dit kan u honderden euro’s per jaar besparen. Houd de rentetarieven dus altijd goed in de gaten!

Tip 10: Vermijd rood staan!

Rood staan en kopen op afbetaling moet u te allen tijde voorkomen. Het is heel makkelijk, maar tegelijkertijd ook ontzettend duur. Voor zowel kopen op afbetaling als rood staan, betaalt u een veel hogere rente dan voor een lening. Zonde van uw geld, want geld lenen kost al genoeg.

Deze geld lenen tips staan niet los van elkaar. Maak een afweging tussen de verschillende factoren en bedenk wat u belangrijk vindt. Alleen zo maakt u een weloverwogen keuze. Heeft u nog vragen of aanvullende tips? Neem contact met mij op. Ik hoor het graag!

Vrijblijvend offerte aanvragen