Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 7 januari 2015

Geld lenen aan familie, waarop letten?

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om onderhands geld te lenen. Ook binnen mijn vriendenkring komt het regelmatig voor. Onderhands geld lenen is het verstrekken van een lening aan familie of vrienden, zonder tussenkomst van een bank. Als vrienden of familieleden geld nodig hebben, wilt u hen natuurlijk graag helpen. Maar waar moet u op letten?

Vraag altijd waarom iemand wil lenen

Misschien voelt het als een open deur, maar deze vraag is erg belangrijk. Vraag naar het leendoel voordat u toezegt geld te lenen. Het is soms lastig om nee te zeggen, maar stem alleen in met een onderhandse lening als de risico’s minimaal zijn.

Bedenk hoeveel u kunt missen

Het risico dat de lening niet wordt terugbetaald, is altijd aanwezig. Hoe klein het risico soms ook is. Houd daar rekening mee en bedenk of u het geld echt kunt missen. Het zou vervelend zijn als u zelf een lening moet afsluiten, omdat u uw eigen geld heeft uitgeleend.

Is geld lenen aan familie verstandig?

Als u weet wat het leendoel is en hoeveel u kunt missen, bepaalt u of het verstandig is om onderhands te lenen. Budgetvoorlichter Nibud raadt af om geld te lenen aan familieleden met meerdere leningen of chronisch geldgebrek. Zo komen de betrokkenen alleen maar dieper in de schulden en bestaat het risico dat u uw geld niet terugkrijgt. Over het algemeen adviseert Nibud om erg voorzichtig te zijn met onderhands geld lenen. Een vriendschappelijke relatie wordt ineens een stuk zakelijker als er geld en verplichtingen bijkomen. En dat kan uw relatie behoorlijk onder druk zetten.

Schenken in plaats van geld lenen aan familie

Als u genoeg financiële ruimte heeft, kunt u ook kiezen voor schenken in plaats van onderhands geld lenen. Schenken is een eenmalige gift waarna de ontvanger en schenker geen verplichtingen meer hebben naar elkaar. Dat maakt het een stuk duidelijker. Bovendien kunt u profiteren van fiscale voordelen als het gaat om een schenking die kinderen investeren in hun huis.

Leenovereenkomst

Is er geen sprake van financiële problemen en kan uw vriend of familielid de lasten makkelijk dragen? Kies alleen dan voor een onderhandse lening. Als u veel geld uitleent, is het belangrijk dat u een geld lenen overeenkomst opstelt bij de notaris. Dit levert belastingvoordeel op en zorgt ervoor dat de afspraken voor beide partijen duidelijk zijn.

Schuldbekentenis onderhands geld lenen

Gaat het om een kleine lening of is een notariële akte niet nodig? Zorg dan wel voor een ondertekende schuldbekentenis. Hierin beschrijft u alle afspraken zodat u beiden weet waar u aan toe bent. Maak duidelijke afspraken over de rente, aflossing en consequenties bij wanbetaling. Zo voorkomt u vervelende situaties. Een schuldbekentenis bevat doorgaans dezelfde informatie als een leenovereenkomst. Maar het is niet nodig om het bij de notaris vast te leggen.

Ik hoop dat ik u op weg heb geholpen om een verstandige keuze te maken over onderhands geld lenen. Al met al is het vooral belangrijk dat u geen geld leent aan iemand die schulden heeft, duidelijke afspraken maakt en het geld zelf kunt missen. Uiteindelijk gaat het bij geld lenen aan familie om vertrouwen. Vertrouwen dat niet moet worden beschaamd door geldzaken. Wees dus kritisch. Net zo kritisch als de bank. Alleen dan kunt u verantwoord onderhands lenen!

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen