
Uw geld verbrassen, juist in crisistijd?
Nu het aantal Covid-19 zieken sterk blijft dalen en de gezondheidszorg weer adem kan halen, komt er ruimte om de financiële brokstukken van de crisis bij elkaar te rapen. Die brokstukken blijken fors. Volgens DNB is er een diepe, zowat mondiale economische recessie te verwachten, als gevolg van de coronapandemie in de eerste helft van 2020. In Nederland krimpt de economie zo’n 6,4 procent, twee keer zoveel als in 2009 tijdens de kredietcrisis. De Nederlandse Bank verwacht wel enig herstel in de tweede helft van het jaar, maar we zullen hooguit op het bbp van 2015 blijven steken.
Niet zo vreemd dus dat de angst voor de financiële schade consumenten bij de keel grijpt. Het consumentenvertrouwen in de economie is sterk gedaald. Grote uitgaven worden uitgesteld, mensen nemen hun bestedingspatroon flink onder de loep en ook bij De Nederlandse Kredietmaatschappij merken we een sterke daling in aanvragen voor bijvoorbeeld autoleningen.
Wij vinden het een uitstekend idee om in deze tijden van coronacrisis kritisch te kijken naar waar het geld eigenlijk naartoe gaat. Wie met een eerlijke blik en wat zelfkennis het eigen uitgavenpatroon beschouwt, zal merken dat er altijd wel ruimte is voor verbetering. Maar hoe?
Met wat goede tips kunnen veel mensen ontdekken dat hun geld wel degelijk kan blijven rollen, zelfs – of juist - in tijden van economische recessie. Maar dan wel rollen naar zaken waar u nu of later profijt van hebt, uitgaven die geluk brengen, die rust en zelfs geld opleveren.
Hier delen we graag 3 tips om uw geld slim te ‘verbrassen’ – juist in crisistijd.
3 Tips om geld te verbrassen voor een betere toekomst
1. Anders kijken naar materieel bezit en ‘gewoonte-uitgaven’
Mensen zijn gewoontedieren en hechten aan gemak. Dat geldt ook voor het uitgavepatroon: elke week 2 keer uit eten (oké, tijdens de lockdown even niet), impulsaankopen in het weekend (als beloning voor weer een week hard werken), de nieuwste technische gadgets of abonnementen die nooit worden gebruikt. Onze tip: kijk naar wat op dit punt in uw leven voor u van essentiële waarde is en wees eerlijk: zijn er uitgaven die stress veroorzaken of u vermoeien, u als persoon armer maken of geen duidelijk nut dienen? Weg ermee!
Vraag uzelf vervolgens af waar u werkelijk gelukkig van wordt. Een opleiding volgen? 3 maanden op reis (zodra dat weer mogelijk is) of een eigen caravan? En waarom brengt u dat geluk?
Stop vervolgens met (online) shoppen, want met die uitgaven verrijkt u alleen een productengigant of dienstverlener. Geef in plaats daarvan het bespaarde geld uit aan uzelf: via internetbankieren kunt u instellen dat elke maand een vast bedrag of percentage naar uw beleggingsrekening of spaarrekening gaat. Of maak een extra spaarrekening aan voor een lang gekoesterde droom.
Zo verdampt uw geld niet meer aan ‘gewoonte-uitgaven’, maar investeert u in uzelf. Denk groot en denk op de lange termijn: een paar honderd euro sparen of beleggen per maand levert over 10 jaar tienduizenden euro’s op!
2. Kies 5 levensdoelen en leef ernaar
Nu u een spaarpotje of beleggingsrekening gaat vullen voor grote uitgaven of een jarenlange droom, is het tijd voor de volgende stap: elke dag al leven volgens uw levensdoelen.
Hiertoe kiest u uw 5 belangrijkste levensdoelen uit dit rijtje: zekerheid, vrijheid, geluk, rust, plezier, reizen, macht, gezin, huwelijk, vrienden, bijdragen, wijsheid, onafhankelijkheid, avontuur, geestelijke ontplooiing, groei, liefde, balans, gezondheid.
Vervolgens schrapt u de andere ‘bijvangst’ en koopt, doet en investeert u alleen in dingen die duidelijk bijdragen aan uw top 5 levensdoelen. En dat mag best geld kosten.
3. Los uw leningen af
Onze laatste tip gaat over het aflossen van schulden om vooruit te komen. Schulden vertragen immers uw plannen en kunnen zelfs voor geldzorgen en andere diepgaande problemen zorgen.
Veel consumenten realiseren zich niet dat leningen vele gedaantes kunnen aannemen. We hebben er bijna allemaal mee te maken: een studieschuld, kopen op afbetaling, een autolening, private lease, klantenkaartenkredieten, roodstand, hypotheek, flitskrediet of een persoonlijke lening. De rentes op deze leningen lopen van 6,6% tot wel 14%. U betaalt dus niet alleen het geleende geld terug, maar daarbovenop ook nog rente. Dát is pas weggegooid geld, ten koste van uw droom en uw persoonlijke top 5 levensdoelen.
Met een lening bij een traditionele grootbank verliest u elke dag geld. Nog beter dan sparen of beleggen is dus om uw leningen zo snel mogelijk te af te lossen. Of, als dat nog niet mogelijk is, verschillende dure leningen over te sluiten naar één overzichtelijke en veel goedkopere lening. Dat klinkt tegenstrijdig, geld lenen om van uw schulden af te komen. Maar wie meerdere dure leningen overzet naar één voordelige persoonlijke lening zet al direct een stap in de goede richting: overzicht, rust en uiteindelijk zo snel mogelijk aflossen van álle schulden.
Geld verbrassen om het uiteindelijk weer terug te verdienen: een betere belegging in uzelf en uw dromen/ toekomst is er niet. Zo worden de economische brokstukken hanteerbaar en komt u deze crisis goed door.