Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 31 december 2014

Goede voornemens: lening aflossen

Niets is fijner dan het nieuwe jaar beginnen met een schone lei. Met een lege agenda, in een nieuwe woonplaats of in een vernieuwde woning. Ik vind het heerlijk om het jaar te beginnen met een lege to-do lijst. Hoewel die al snel volstroomt met leuke nieuwe projecten, geniet ik altijd van die eerste dagen. Als u een lening heeft, is uw lening aflossen misschien één van de doelen voor 2015. Een goed voornemen om het jaar af te sluiten en met frisse moed het nieuwe jaar te beginnen.

Consumptief geld lenen

Ondanks dat er nog steeds een taboe rust op geld lenen, heeft 25% van de Nederlanders een consumptieve lening. Denk aan een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet, maar ook aan creditcards, kopen op afbetaling of rood staan. Allemaal leenvormen waardoor consumenten net iets ruimer kunnen leven. Een lening is niet iets waar iemand zich voor hoeft te schamen. Het is juist goed om het bespreekbaar te maken. Op die manier kunnen we elkaar helpen om verstandige keuzes te maken. Maar geld lenen kost natuurlijk wel geld. Dus leen alleen als het écht nodig is. Heeft u een financiële meevaller? Dan is uw lening aflossen een slimme zet.

Kosten lening aflossen

Vervroegd of tussentijds een krediet aflossen is niet altijd kosteloos. Heeft u een lening met een vaste looptijd en rente? Dan moet u vaak boeterente betalen als u de lening vervroegd wilt inlossen. De bank houdt namelijk rekening met de rente-inkomsten gedurende de looptijd van uw lening. Als u de lening eerder aflost, loopt de bank inkomsten mis. Hiervoor brengen zij een vergoeding in rekening in de vorm van boeterente. Maar, de boeterente is nooit hoger dan 1% van het bedrag dat u vervroegd aflost. Bij veel banken is het meestal ook mogelijk om een deel van de lening boetevrij af te lossen. Als dat een optie is, raad ik u aan om hier gebruik van te maken. Zo betaalt u minder rente en bent u sneller schuldenvrij.

Krediet aflossen met spaargeld

Als u tegelijk geld leent en spaart, snijdt u zichzelf dubbel in de vingers. De rente die u betaalt voor uw lening is namelijk een stuk hoger dan de rente die u krijgt op uw spaarrekening. Uw lening aflossen met spaargeld is dus altijd verstandig. Zorg wel voor een financiële buffer. Het zou vervelend zijn als u vervolgens opnieuw een lening moet afsluiten als uw wasmachine kapot gaat.

Geld besparen in 2015: Voorkom rood staan

Ik wil eindigen met een belangrijke tip: voorkom rood staan. Roodstand zien mensen vaak niet als een lening, maar het is gewoon een vorm van geld lenen. En ook nog eens een hele dure. De rente voor rood staan is een stuk hoger dan een normale lening. Soms rekent de bank zelfs 14% rente! Dus wilt u geld besparen in 2015? Vermijd roodstand.

Lees ook: Nieuw! Een Persoonlijke Lening boetevrij aflossen

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen