Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 4 maart 2015

Rood staan, duurder dan gedacht

Onlangs las ik een artikel over de kosten van roodstand. Het verbaast me altijd weer dat zo weinig mensen zich bewust zijn van de hoge rentekosten bij roodstand. Ondanks dat het gebruik van roodstand de afgelopen jaren afnam, stonden Nederlanders eind vorig jaar voor bijna 12 miljard euro in de min. Een stuitend bedrag dat aangeeft dat er nog veel voorlichting nodig is.

Rood staan te makkelijk

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt blijkt dat tussen 2012 en 2013 35% van de Nederlandse huishoudens minimaal één keer in de min stond. Daarnaast tonen cijfers van het CBS aan dat 43% van het totaal aan consumptieve leningen op naam van roodstand staat. Ik begrijp het wel. Hoe makkelijk is het om soms aan het eind van de maand eventjes in het rood te duiken. Je hoeft er geen contract voor af te sluiten. Rood staan is zo geregeld. En daar zit nu precies het gevaar. Het is misschien wel te gemakkelijk waardoor consumenten binnen no-time met hoge rentekosten worden opgezadeld.

Kosten rood staan

In juni 2014 deed de Autoriteit Consument en Markt onderzoek naar de rentekosten van roodstand. Hieruit bleek dat Nederlandse consumenten goedkoper uit zijn dan hun buren. Maar dit betekent niet dat rood staan in Nederland goedkoop is. Integendeel. Het maximale rentepercentage is 14%, wat een stuk hoger is dan het gemiddelde rentetarief van een lening. Rentetarieven van 11% tot bijna 14% zijn geen uitzondering bij roodstand. Zonde van uw geld. Zeker omdat er meer dan genoeg alternatieven zijn. Verantwoorde alternatieven die een stuk goedkoper zijn.

Alternatieven voor duur rood staan

Als u tijdelijk in geldnood zit, is het verleidelijk om rood te staan. Doe het toch niet. Het is veel goedkoper om een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet af te sluiten. Deze leningen zijn al beschikbaar met rentepercentages vanaf 4,6%. In vergelijking tot €2.000 rood staan bij ING is dat bijna 10% goedkoper! Het daadwerkelijke rentetarief is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Maar, ik kan u verzekeren dat een gewone lening áltijd goedkoper is dan in de min staan. Neem de tijd om verschillende leningen en rentepercentages te vergelijken. Alleen zo kunt u verantwoord geld lenen.

Roodstand voorkomen

Natuurlijk is het, het belangrijkste dat u probeert om rood staan te voorkomen. Geld lenen, op welke manier dan ook, kost altijd geld. Als u op dit moment rood staat, probeer dan eerst het minbedrag in te lossen. Los bijvoorbeeld maandelijks een bedrag in en pas het kredietlimiet zo snel mogelijk aan. Bent u uit de rode cijfers? Zeg roodstand dan direct op. Zo voorkomt u dat u weer in de verleiding komt. Realiseer u ook dat uw spaargeld een stuk minder opbrengt dan rood staan u kost. Dus gebruik uw spaargeld om uit de min te komen en rood staan te voorkomen.

Vrijblijvend offerte aanvragen