Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 1 april 2015

Aflossen in plaats van sparen; ik ben toch niet gek?

Of toch wel? Liever sparen dan een lening aflossen en vooral doen wat iedereen doet. Zomaar twee conclusies uit het Nibud onderzoek naar financieel gedrag en de achterliggende psychologie. Begin maart werden de resultaten gepresenteerd. Ik vind het altijd interessant om zulke onderzoeken te lezen. Veel gedrag zien wij dagelijks in de praktijk. Maar nu krijgen we ook een kijkje in de achterliggende redenen. De belangrijkste bevindingen op een rij.

32% van de Nederlanders komt moeilijk rond

Eén van de eerste resultaten die mij opvielen, is het hoge percentage Nederlanders dat moeilijk rondkomt. 32% tegenover 28% die makkelijk tot heel makkelijk rondkomen. En de overige 40%? Dat is de middenmoot. Deze groep geeft aan niet moeilijk, maar ook niet lastig rond te komen. Aan de ene kant weet ik dat veel mensen het financieel moeilijk hebben. Maar als ik zo’n getal zie, vind ik het altijd weer confronterend.

Spaargeld én geld lenen

52% van de mensen met een lening, heeft ook spaargeld! Ik was met stomheid geslagen. Waarom, vroeg ik me af. Waarom kiezen ze er niet voor om hun lening af te lossen? De rente die u betaalt over een lening is bijna altijd hoger dan de rente die u ontvangt op uw spaargeld. De belangrijkste reden om het spaargeld niet te gebruiken voor een lening aflossen is dat men geld achter de hand wil houden voor onvoorziene uitgaven. Hmm, dat begrijp ik wel. Ook wel verstandig. Het Nibud adviseert een buffer van zo’n € 5000. Maar ik zou iedereen toch aanraden kritisch te kijken of er niet iets mogelijk is. Het is zonde als uw lening onnodig veel geld kost.

Liever rood staan

Een paar weken geleden schreef ik al dat rood staan onnodig duur is. Desondanks kiezen veel Nederlanders voor deze manier van geld lenen. Dat blijkt ook weer uit dit onderzoek. Ruim de helft van de respondenten geeft aan dat ze weleens rood staan. Een kwart hiervan staat elke maand rood. Als het Nibud vraagt naar de reden voor rood staan, noemt 40% 'voor de zekerheid'. Daarnaast zegt een kwart dat ze er eigenlijk nooit over nadachten, maar gewoon het aanbod van de bank aannamen. Ontzettend jammer, want rood staan kost veel geld. Als de optie er eenmaal is, is de kans ook groot dat het krediet wordt gebruikt. Voorkom rood staan te allen tijde!

We leven vooral in het nu

Pluk de dag, lijkt het financiële motto te zijn. Een mooie manier van leven, maar als het om financiën gaat is het toch verstandig juist ook aan de toekomst te denken. Respondenten kozen vaker voor beloningen nu dan later. Omdat ze denken dat ze het nu echt nodig hebben en het in de toekomst anders zal zijn. Heel begrijpelijk, maar niemand weet wat de toekomst brengt. Daarom wil ik u toch op het hart drukken over uw financiële toekomst na te denken. Niets is zeker, maar probeer een gezonde financiële situatie te creëren. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw geliefden en eventuele kinderen. Pluk de dag, maar doe het wel verstandig.

Vrijblijvend offerte aanvragen