Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 15 april 2015

Verduurzaamd het energielabel?

In januari viel mijn voorlopige energielabel op de mat. Ik ben niet van plan om binnenkort te verhuizen, maar was wel nieuwsgierig. Want hoe energiezuinig is mijn huis eigenlijk? En wat zou ik kunnen verbeteren? Vol verwachting opende ik de envelop. Een teleurstelling volgde. Was het echt zo slecht gesteld met mijn huis? Ik verdiepte me in het label en ontdekte, net als de rest van Nederland, dat er van alles schort aan de zogenaamde duurzaamheid indicatie. Een mooi doel, maar slecht uitgevoerd. Een paar tips om er toch het beste van te maken en een duurzame verbouwing te financieren.

Fraudegevoelig energielabel

Het label laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Label A staat voor zeer energiezuinig en label G voor de grootste energieverspillers. Het voorlopige label is een inschatting op basis van standaardgegevens. Als u uw woning verkoopt, moet u een definitief label aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Vervolgens controleert een specialist voor een paar tientjes uw inzending. Gewoon online, zonder huisbezoek. En daar zit net de crux. Want wie controleert of u geen foto’s van het duurzame huis van de buren instuurt of de aanwezigheid van dubbel glas een beetje aandikt? Niemand.

Tips energiezuinige woning

Toch zie ik er de waarde van in. De uitvoering rammelt, maar ik ben wel een voorstander van energiezuinig wonen. Het bespaart kosten én is goed voor het milieu. Milieu Centraal berekende dat de energierekening van een gemiddeld huishouden zo’n 1.900 euro bedraagt. Met een duurzame verbouwing van uw woning, bespaart u al snel honderden euro’s per jaar. Denk aan dakisolatie, een zuinige CV ketel en isolatie glas. Maar ook kleine handelingen maken een verschil. Uw verwarming 1º lager, bespaart zo’n 7% op uw energierekening. En met led lampen kunt u tot wel 90% besparen. Dat is snel verdiend! Meer tips leest u in mijn blog 'Geld en energie besparen'.

Hypotheek voor duurzame verbouwing

Een duurzame verbouwing kunt u soms meefinancieren in uw hypotheek. In praktijk blijkt echter dat het vaak niet zo is. Zeker sinds de aangescherpte hypotheekregels van 1 januari 2015. De waarde van uw woning en uw inkomen moeten hiervoor voldoende ruimte geven. Spaargeld is de beste manier om een duurzame verbouwing te financieren. Zo hoeft u minder geld te lenen, betaalt u minder rente en bespaart u vermogensrendementsheffing. Houd wel rekening met een financiële buffer. Het zou vervelend zijn als u uw geld opmaakt en vervolgens moet geld lenen voor een auto.

Lening voor duurzame verbouwing

Heeft u niet voldoende spaargeld? Dan is een lening voor duurzame verbouwing de beste optie. Ook al kunt u de verbouwing meefinancieren in uw hypotheek. De rente van een lening is hoger, maar er zijn geen bijkomende kosten. Hierdoor zijn de totale kosten een stuk lager. Bovendien is een lening afsluiten sneller en bepaalt u zelf de looptijd van de lening. Net als een hypotheek, is een Persoonlijke Lening voor duurzame verbouwing fiscaal aftrekbaar. Ga naar verbouwing financieren voor meer informatie.

Het energielabel is misschien moeilijk serieus te nemen. Maar duurzaam wonen wel! Verdiep u in de mogelijkheden en ontdek hoeveel u kunt besparen. Het is echt de moeite waard.

Vrijblijvend offerte aanvragen