Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
blog_-_vakantiegeld

Datum: 20 mei 2015

Vakantiegeld, een leuk of broodnodig extraatje?

Het is weer eind mei en dat betekent: vakantiegeld! Een financieel extraatje om heerlijk te genieten van de zomer. Maar doet u dat ook echt? Geven Nederlanders vakantiegeld echt uit aan vakantie? Of belandt het op de betaal- of spaarrekening. Ik zocht het uit en geef een paar bespaartips voor de vakantie zodat u dubbel geniet van uw vakantiegeld. 

1 op de 6 Nederlanders gebruikt vakantiegeld om rond te komen

Voor veel mensen voelt vakantiegeld als een extraatje. Maar helaas is dat niet voor iedereen het geval. Ondanks dat 40% van de Nederlanders vakantiegeld gebruikt voor een vakantie, heeft 15% vakantiegeld nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Omdat zij gedurende het jaar niet kunnen rondkomen van hun inkomen. Zo blijkt uit onderzoek van het economisch bureau van ABN AMRO.

Vakantiegeld voor vakantie, sparen of schulden aflossen

Het merendeel van de Nederlanders gebruikt vakantiegeld wel voor een vakantie. Daarnaast zijn de volgende bestedingsdoelen populair*:

 1. Vakantie
 2. Sparen
 3. Aflossen van schulden
 4. Aankoop voor in huis
 5. Iets leuks doen of kopen

Als leenspecialist valt nummer 3 mij gelijk op. Ik kan me daar ook goed in vinden. Schulden zoals bijvoorbeeld een lening, rood staan of credit card, kosten veel geld. Ik raad u aan om eerst uw schulden af te lossen voordat u het geld uitgeeft aan iets anders. Maar doe het wel verstandig en voorkom dat u daarna helemaal geen geld meer heeft.

49% geeft meer uit dan vooraf gepland

Dat veel Nederlanders vakantiegeld gebruiken voor de vakantie is niet zo gek. Want de kosten van een vakantie kunnen behoorlijk oplopen. Zelf ga ik vaak samen met mijn gezin twee weken naar Zuid-Europa. Maar elk jaar verbaas ik me weer over de prijzen. En dan zijn er ook nog de kosten ter plekke. Ik probeer vooraf altijd een budget te maken, maar geef uiteindelijk vaak meer uit dan gepland. En ik ben niet de enige. Op de website van Nibud las ik dat 49% van de Nederlanders meer uitgeeft dan vooraf berekend.

Besparen op vakantie

Daarom heb ik een paar bespaartips verzameld. Om dit jaar minder uit te geven en dubbel te genieten van mijn vakantiegeld:

 • Meer zelf koken.
 • Last-minute aanbiedingen in de gaten houden.
 • Zo min mogelijk bellen en internetten via mijn telefoon.
 • Zelf uitstapjes bedenken in plaats van kostbare tours boeken.
 • Tanken in het goedkoopste land.
 • Producten die hier goedkoper zijn, alvast meenemen.

Heeft u zelf nog aanvullende tips? Deel ze dan op onze Facebook-pagina. Zo kunnen we samen genieten van een welverdiende vakantie én misschien een deel van ons vakantiegeld sparen.

 

* Onderzoek naar besteding van vakantiegeld van Q&A Research & Consultancy (mei 2014).

Vrijblijvend offerte aanvragen