Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
blog_-_kopen_op_afbetaling

Datum: 1 juli 2015

Kopen op afbetaling; is dat verstandig?

"Koop nu, betaal later." Ik zie deze slogan elke week wel ergens verschijnen op een poster of op TV. En wat klinkt het aantrekkelijk. Wie wil nou niet winkelen zonder het te voelen in de portemonnee? Want dat betalen doet toch vaak een beetje zeer. Zeker als het gaat om een grote uitgave zoals een auto, meubels of TV. Maar is kopen op afbetaling wel verstandig?

Hoe werkt kopen op afbetaling eigenlijk?

Kopen op afbetaling betekent dat u uw aankoop in termijnen terugbetaalt. Op deze manier bent u direct eigenaar van het product, maar hoeft u het hele aankoopbedrag niet in één keer te betalen. Vooral bij grote uitgaven is gespreid terugbetalen populair. Maar ook veel webshops bieden de mogelijkheid om te kiezen voor een uitgestelde betaling.

Voordelen kopen op afbetaling

Ik begrijp de aantrekkingskracht van deze manier van betalen. Want het maakt kopen wel heel makkelijk. Als u even het geld niet heeft maar bijvoorbeeld bijna uw salaris krijgt, is kopen op afbetaling een handige manier om de tussentijd te overbruggen. Zeker als u een onvermijdelijke uitgave moet doen.

Nadelen gespreid betalen

Maar daar houden de voordelen wel op. Want ook al voelt het misschien niet zo, kopen op afbetaling is eigenlijk gewoon een vorm van geld lenen. En ook nog eens een heel dure: doorgaans betaalt u de maximale toegestane rente. Sinds 1 januari 2015 is dat 14%. Stel, u koopt een TV voor €600,-. Dan betaalt u bovenop de kosten voor de TV nog eens €84,- aan rente. In totaal kost uw nieuwe TV dus €684,-. Zonde van uw geld, want er zijn goedkopere alternatieven.

Normale lening is goedkoper

Natuurlijk is spaargeld altijd de beste manier om een aankoop te financieren. Probeer maandelijks geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven. Of gewoon te sparen voor een specifieke aankoop. Als u het geld bij elkaar heeft, kunt u echt genieten van uw aankoop. Is het even niet mogelijk om te sparen of heeft u uw aankoop echt nú nodig? Kies dan voor een lening in plaats van gespreid betalen. U sluit al een lening af vanaf 3,5% rente. Dat scheelt dus zo'n 10%! Als u een klein bedrag leent, ligt de rente wel hoger. Maar steevast lager dan bij kopen op afbetaling. Met een lening bespaart u dus altijd rentekosten. Geld waar u weer iets leuks mee kunt doen.

Vrijblijvend offerte aanvragen