Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 8 oktober 2014
Door: Michel Vrenegoor

Hoe zit het met... een BKR registratie?

Regelmatig vragen klanten mij of ze geld kunnen lenen met een BKR registratie. Ik kan me deze vraag goed voorstellen. Een rondje googlen levert tegenstrijdige informatie op. De ene site zegt volmondig “onmogelijk!” en de ander zegt probleemloos “ja!”. Ik begrijp de verwarring van mijn klanten, want hoe zit het echt? Ik zocht het voor u uit en zet de feiten op een rij.

Wat registreert Bureau Krediet Registratie

Laten we bij het begin beginnen. Bureau Krediet Registratie is een onafhankelijke stichting die het leen- en aflosgedrag van consumenten registreert. Als u meer dan €500 leent, wordt dit geregistreerd. Het BKR registreert de volgende leningen:

  • Creditcard
  • Roodstaan
  • Doorlopend Krediet
  • Persoonlijke Lening
  • Klantenpas met krediet
  • Hypothecaire betalingsachterstand van meer dan 120 dagen

Er zijn ook leningen die het BKR niet registreert, namelijk: een studieschuld, huurachterstand, hypotheek, familiaire lening en betalingsachterstand bij energiebedrijven.

Een positieve BKR notering

Een BKR notering hoeft niet per sé negatief te zijn. Meer dan 9 miljoen Nederlanders staan geregistreerd bij het BKR. De overgrote meerderheid van de geregistreerden heeft een positieve notering. Dit houdt in dat zij elke maand netjes hun lening aflossen.

Een negatieve BKR notering

Ongeveer 5% heeft een negatieve BKR notering (A-notering). Als u niet voldoet aan de betalingsverplichtingen van uw lening, krijgt u een negatieve notering. U wordt altijd vooraf gewaarschuwd door uw kredietverstrekker. Een negatieve BKR notering blijft 5 jaar staan. Tijdens deze 5 jaar is het vaak lastig om geld te lenen.

Geld lenen met positieve BKR notering

Met een positieve registratie kunt u meestal gewoon geld lenen. Om te bepalen hoeveel geld u kunt lenen, houden banken rekening met uw openstaande leningen en de verhouding tussen uw inkomen en lasten. Voor een bank is het belangrijk dat u de lening en rente kunt betalen. Hoe lager het debiteurenrisico, des te hoger en goedkoper de lening.

Lening afsluiten met een negatieve BKR notering

Geld lenen met een negatieve BKR registratie is lastig. Zeker sinds de kredietcrisis. Banken zijn voorzichtig in het verstrekken van krediet en werken risicomijdend. Soms is het echter wel mogelijk. Een kredietverstrekker bepaalt namelijk per situatie of een consument een lening krijgt. Als u een lening met een negatieve BKR registratie kunt krijgen, zijn de kosten vaak wel hoger. Houd hier rekening mee en vergelijk meerdere aanbieders.

De minilening? Een persoonlijke lening!

De minilening is een verleidelijke lening voor consumenten met een BKR notering. Een minilening is een lening voor maximaal €1500 die u binnen enkele minuten afsluit. Dit lijkt aantrekkelijk, maar het tegendeel is waar. De kosten zijn altijd erg hoog. Bovendien moet een minilening vaak binnen zeer korte tijd worden terugbetaald. Ik raad u aan om te kiezen voor een Persoonlijke Lening. Dit is een verantwoorde lening tegen een lage rente.

Tot slot: let op uw persoonlijke situatie

Een pasklaar antwoord op de hamvraag van dit artikel bestaat niet. Geld lenen met een negatieve BKR registratie is niet mogelijk bij ons. Wel lukt het steeds meer klanten om hun negatieve BKR weg te laten halen, omdat de negatieve consequenties (geen hypotheek/ geen lening voor een auto) zwaar zijn en niet in verhouding staan tot de oorzaak.

Het is dus altijd afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Dat is precies wat ik leuk vind aan mijn werk. Het is steeds weer een uitdaging om de beste optie voor mijn klanten te vinden. Ook in het geval van een BKR registratie.

Michel Vrenegoor

Partner en Hoofd Acceptatie

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Vrijblijvend offerte aanvragen