Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
blog_-_restschuld

Datum: 15 juli 2015

Tips om uw restschuld te financieren

alert icon

Belangrijke wijziging met betrekking tot fiscale aftrekbaarheid van restschuldfinancieringen sinds 1-1-2018. 
U kunt uw restschuld blijven financieren met de lage rentes van een persoonlijke lening of doorlopend krediet maar de rentekosten zijn NIET meer fiscaal aftrekbaar zoals wel het geval was tot 31 december 2017. Dit is een besluit vanuit de overheid.

close icon

ABN AMRO bracht goed nieuws: de woningmarkt herstelt zich sneller dan verwacht en de economie presteert beter. De huizenprijzen stijgen en er worden meer woningen verkocht. Dankzij verbeteringen op de arbeidsmarkt en de groei van inkomens hebben potentiële kopers meer vertrouwen in de huizenmarkt. Maar ik las deze week ook dat het daadwerkelijk financieren van een nieuwe woning niet voor iedereen eenvoudig is. Bijvoorbeeld voor mensen die een huis hebben dat onder water staat. Dit bleek uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Daarom een paar tips.

Restschuld financieren met Nationale Hypotheek Garantie

Heeft u uw huidige hypotheek met NHG afgesloten? Dan bestaat de kans dat stichting Waarborgfonds Eigen Woning - de verstrekker van de NHG - uw restschuld financiert. Hiervoor moet u wel voldoen aan hun voorwaarden. Zo geldt kwijtschelding alleen als u uw woning móet verkopen en u er alles aan heeft gedaan om het verlies te beperken. Als u hieraan voldoet, kunt u uw huis verkopen zonder achter te blijven met een restschuld.

Meefinancieren in hypotheek

Als u geen NHG heeft of niet aan de eisen voldoet, moet u de restschuld zelf betalen. Hiervoor zijn verschillende opties. Veel mensen willen een restschuld graag meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Soms kan dat, maar hier gaat het ook vaak mis. Want uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat er nog steeds banken zijn die een restschuld onder geen beding meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Bovendien zijn er verschillende geldverstrekkers die alleen meefinancieren als de klant afziet van de NHG. Ook moet u voldoen aan de inkomenseis. Ik hoor van onze klanten dat het meefinancieren van een restschuld in een hypotheek vaak lastig is. In zo’n geval biedt een reguliere lening uitkomst.

Onderwaarde financieren met een lening

Steeds vaker kiezen mensen voor een lening om een restschuld te betalen. Niet zo gek, want de totale kosten voor een lening zijn vaak lager dan die voor een hypotheek. En de rente is, net als bij een hypotheek, gewoon 15 jaar fiscaal aftrekbaar. U kunt kiezen voor een Doorlopend Krediet of een Persoonlijke Lening. Bij ons sluit u al een lening af vanaf 3,5%. Dankzij onze online werkwijze en exclusieve samenwerking met gespecialiseerde banken, is onze rente een stuk lager dan bij de reguliere banken.

Of geld lenen van familie

Naast de stijgende vraag naar leningen voor een restschuld, wordt onderhands geld lenen ook steeds populairder. Ik zie het ook in mijn omgeving. Heel begrijpelijk, want het is een goedkope manier van geld lenen. Maar het kan ook narigheid teweegbrengen. Maak daarom altijd goede afspraken en leg deze vast in een leenovereenkomst. Lees mijn blog ‘geld lenen aan familie, waarop letten?’ voor meer informatie.

Ondanks dat meefinancieren niet altijd mogelijk is, zijn er gelukkig genoeg verantwoorde financieringsmogelijkheden voor een restschuld. Zo kunt u ook met een restschuld op een verantwoorde manier verhuizen en genieten van een nieuwe fase in uw leven.

Vrijblijvend offerte aanvragen