Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 6 juni 2017

Hand van de knip - meer leningen afgesloten voor autofinanciering

De rente is in jaren niet zo laag geweest. Is de lage rentestand terug te zien in het leengedrag van de consument? Het antwoord hierop is duidelijk: er zijn 21% meer leningen afgesloten in 2016. Een lage rente maakt de stap om te gaan lenen kleiner. Verder kiest de consument ervoor om deze lage rente vast te zetten met een persoonlijke lening. Leningen voor een auto zijn ook in opmars. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat we uit de economische crisis zijn en consumenten hun hand van de knip hebben gehaald wat betreft het doen van grotere uitgaven.

Toename persoonlijke lening en autofinancieringen

De leden van de VFN, vereniging van financieringsondernemingen, geven jaarlijks een overzicht vrij waarin alle cijfers staan van de verstrekte kredieten van het voorgaande jaar. Twee zaken vallen op in de cijfers van 2016: er zijn meer persoonlijke leningen dan doorlopende kredieten afgesloten. En het aantal financieringen voor een auto is toegenomen: een groei van 11%.

Meer persoonlijke leningen dan doorlopende kredieten

Jarenlang was het doorlopend krediet de populairste leenvorm. Maar een keerpunt is bereikt: afgelopen jaar zijn voor het eerst meer persoonlijke leningen afgesloten met 53% tegen 47% van een doorlopend krediet. Niet heel gek; de rente staat op een historisch laag punt. Om van deze lage rente te profiteren willen veel mensen deze rente vastzetten en dat kan met een persoonlijke lening. Tijdens de hele looptijd van je persoonlijke lening blijf je deze lage rente betalen.

Huidige lening oversluiten

Consumenten die een lopende lening hebben, een doorlopend krediet of persoonlijke lening, met een hoge rente kunnen deze kosteloos oversluiten naar een nieuwe lening met een lage rente. Had je een doorlopend krediet en wil je de lage rente vastzetten? Dan kies je nu voor een persoonlijke lening. De verschuiving van doorlopend krediet naar persoonlijke lening laat zien dat consumenten al gestart zijn met oversluiten van lopende leningen.

Geld lenen voor aanschaf auto

Van het aantal verstrekte leningen aan consumenten is een toename te zien voor het aantal leningen voor autofinanciering. Na de economische crisis, waarin consumenten de hand op de knip hielden wat betreft het doen van grote uitgaven, geeft de consument weer meer geld uit. Dat geldt voor zowel eigen geld als geleend geld. Een autofinanciering is gunstig met deze lage rentestand. Geld lenen is voordeliger dan kopen op afbetaling. Het leek gunstig; nu je auto kopen en hem in termijnen afbetalen. Maar de berekende rente was erg hoog. Vaak het maximaal wettelijk toegestane tarief. Een lening afsluiten om een auto te kopen betekent je auto direct kunnen kopen, net als bij kopen op afbetaling, alleen wel tegen een veel lagere rente.

Vrijblijvend offerte aanvragen