Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 12 november 2014

Onderhands geld lenen en het belang van een leenovereenkomst

Ik zie het regelmatig om me heen, vrienden of familieleden die onderling geld lenen. De afgelopen jaren is het aantal onderhandse leningen fors toegenomen. Onderhands geld lenen heeft voordelen, maar kan ook veel narigheid teweegbrengen. Leg daarom alle afspraken altijd vast in een leenovereenkomst. Hoe? Dat leest u hier.

Onderhands geld lenen

In 2009 leende 5% van de Nederlandse huishoudens geld bij familie of vrienden. Dit liep razendsnel op naar 9% in 2012. Actuele cijfers zijn niet beschikbaar, maar ik zie dat onderhands lenen steeds normaler wordt. De ene keer gaat het om een kleine lening voor een paar honderd euro. Maar soms worden ook hypotheken onderling geregeld. Vooraf goede afspraken maken in een leenovereenkomst is dus erg belangrijk. Want op conflicten over geld zit niemand op te wachten. U toch ook niet?

De geld lenen overeenkomst

Een leenovereenkomst bevat alle benodigde informatie over de lening, de verstrekker en de ontvanger. Als u geld leent bij de bank, ontvangt u altijd een overeenkomst. Hierdoor weet u precies waar u aan toe bent. Doe dit ook als u onderling geld leent. Laat de lening notarieel vastleggen als het gaat om een hoog bedrag. Zo kunnen zowel de kredietverstrekker als kredietnemer profiteren van belastingvoordeel.

Zorg ervoor dat de volgende gegevens in ieder geval in de leenovereenkomst staan: 

  • Datum
  • Naam en adres
  • Burgerservicenummer
  • Rente en leenbedrag
  • Looptijd en afspraken over aflossing
  • Handtekeningen en plaats van ondertekening

Marktconforme rente

Let erop dat de rente die u vastlegt in de leenovereenkomst marktconform is. Anders bestaat de kans dat de belastingdienst het ziet als een gift in plaats van een lening. En dat kan veel geld kosten.

Hypotheekrenteaftrek en onderhandse geldlening

Leent uw zoon of dochter geld voor een nieuwe woning? Dan moet de lening per 1 januari 2013 annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor renteaftrek. Net als een hypotheek bij de bank, mag de looptijd niet langer zijn dan 30 jaar. Neem dit ook mee in de overeenkomst.

Wel of niet onderhands geld lenen?

Na alle praktische tips, moet ik toch even eindigen met een gewetensvraag. Want is het wel verstandig om onderhands te lenen? Deze vraag kan ik natuurlijk niet voor u beantwoorden. Maar denk er vooraf wel goed over na. Kunt u het geld echt missen? Wat zijn de consequenties als de lening niet terugbetaald wordt? En, voor kredietnemers, kunt u het geld uitgeven zonder dat u het gevoel heeft verantwoording te moeten afleggen? Dat is namelijk een naar gevoel wat u altijd moet voorkomen.

Goed nadenken en leenovereenkomst opstellen

Vrienden of familieleden die elkaar helpen is iets moois. En dat moet het ook blijven. Daarom vind ik het zo belangrijk dat alle betrokkenen er goed over nadenken en een geld lenen overeenkomst opstellen. Alleen dan neemt u een weloverwogen beslissing en beschermt u uw waardevolle vriendschap of familieband. Echt doen dus!

Vrijblijvend offerte aanvragen