Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 16 augustus 2017

Tweede huis kopen: welke financieringsmogelijkheden heeft u?

Voor de financiering van een eerste woning is het afsluiten van een hypotheek de meest gebruikelijke financieringsvorm. Welke mogelijkheden heeft u als u een tweede woning wilt kopen voor bijvoorbeeld huisvesting van uw studerende kinderen. Of koopt u een tweede huis als belegging of als recreatiewoning? Ongeacht het leendoel heeft u een aantal mogelijkheden om de woning te financieren. Maakt u gebruik van eigen middelen, een hypotheek of consumptief krediet?

Eigen middelen

Als u voldoende eigen middelen heeft is het een logische stap om die te gebruiken. Eigen geld inleggen voor de aankoop van uw tweede huis heeft twee voordelen: u hoeft geen rente te betalen wat wel het geval is als u een hypotheek of lening afsluit. Verder levert spaargeld op dit moment niets op, vanwege de historisch lage rentestand, in tegenstelling tot de meeste beleggingen in vastgoed.

Hypotheek

Voor de financiering van uw tweede woning kunt u wederom denken aan een hypotheek. Een groot verschil met de hypotheek op uw eerste woning is dat de hypotheekrente van alleen de eerste woning fiscaal aftrekbaar is. Voor de tweede hypotheek komt u niet in aanmerking voor belastingvoordeel.

Een tweede belangrijk punt waar u rekening mee moet houden als u een hypotheek overweegt is dat banken niet het volledige aankoopbedrag via een tweede hypotheek zullen verstrekken. De meeste banken zullen slechts een deel, maximaal 75%, van het benodigde bedrag aan u verstrekken. Dit heeft te maken met strengere regelgeving rondom hypotheekverstrekking. Het restant moet u financieren  met eigen geld, met een persoonlijke lening of combinatie krediet.

Persoonlijke lening of combinatie krediet

Afhankelijk van de hoogte van het leenbedrag, de aankoopprijs van de (vakantie)woning, kiest u voor een persoonlijke lening of een combinatie krediet. Het combinatie krediet is speciaal ontwikkeld voor mensen die een hoog bedrag willen lenen tot €150.000,=. Dit krediet bestaat uit twee persoonlijke leningen die bij meerdere banken worden ondergebracht. Dit betekent ruime acceptatie en een lage vaste rente vanwege risicospreiding voor de bank.

Een lening afsluiten heeft een aantal voordelen ten opzichte van een hypotheek. Een lening is sneller geregeld; u hoeft niet langs een notaris voor het passeren van de hypotheekakte. De looptijd is een stuk korter dan de looptijd van een hypotheek. Een ander voordeel is dat als u tussentijds de beschikking heeft over extra geld u dit kosteloos mag inlossen op de lening. Aan inlossen op een hypotheek zijn regels verbonden en het kan kosten met zich meebrengen.

Offerte aanvragen

Om uw tweede huis te financieren zijn meerdere opties mogelijk. Is in uw situatie het combinatie krediet de best passende leenvorm dan kunt u via de rekentool online berekenen hoeveel u kunt lenen. De historisch lage rente en de gunstige voorwaarden zijn in uw voordeel.

Vrijblijvend offerte aanvragen