Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 6 december 2017
Door: Michel Vrenegoor

Uitspraak KiFid inzake blokkade kredietlimiet credit card

Gebruik maken van een bestedingslimiet op uw credit card brengt bepaalde voorwaarden met zich mee. U heeft een maximale kredietlimiet op basis van uw persoonlijke en financiële situatie. Een consument, die werkzaam is als freelancer krijgt een blokkering op zijn credit card, opgelegd door de credit card maatschappij. Laatstgenoemde heeft eerst een tijdelijke blokkade opgelegd na de overschrijding van de kredietlimiet. Daarna een permanente omdat zij van mening zijn dat de klant meer leent dan verantwoord is op basis van de freelance-inkomsten.

Uitspraak KiFid

De betreffende consument is met zijn klacht naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFid) gestapt. Het KiFid heeft geoordeeld dat de credit card maatschappij in haar recht staat en per klant mag beoordelen wanneer een blokkade op de bestedingslimiet geoorloofd is. “Verantwoorde leningen verstrekken” is hierbij het uitgangspunt. Op basis van het inkomen en bijbehorend uitgavenpatroon wordt een maximaal kredietlimiet bepaald. Leningen en kredieten boven dit limiet zijn niet verantwoord.

Lening in plaats van credit card

Kopen op krediet, wat u doet met een credit card, en vervolgens afbetalen in maandelijkse termijnen is geen goedkope vorm van geld lenen. Het lijkt een makkelijke manier omdat u eenmalig een kredietlimiet vaststelt en vervolgens “betaalt” u uw aankopen met uw credit card. Achteraf voldoet u het openstaande bedrag in maandelijkse termijnen. Credit card maatschappijen berekenen een hoge rente voor deze betaalmogelijkheid.

Als u een doorlopend krediet afsluit bepaalt u zelf wanneer en hoeveel u opneemt, tot uw maximale kredietlimiet. Ook bij deze optie betaalt u in maandelijkse termijnen achteraf het opgenomen bedrag plus rente terug. Maar met één groot verschil: de rente van een doorlopend krediet ligt een stuk lager. U bent dus voordeliger uit als u een doorlopend krediet afsluit in plaats van dat u aankopen doet op krediet met een credit card.

Oversluiten

Veel consumenten hebben een credit card waarmee ze aankopen doen die aan het eind van iedere maand van de betaalrekening worden afgeschreven. Hiervoor betaalt u geen rente. Als u grote bedragen betaalt met uw credit card, die in termijnen achteraf worden afbetaald, kunt u dit krediet laten oversluiten naar een doorlopend krediet. U gaat dan minder rente betalen wat zal schelen in uw portemonnee.

U heeft bij een doorlopend krediet de mogelijkheid om tussentijds extra af te lossen zonder dat daarvoor een boete in rekening wordt gebracht. Heeft u een bedrag afgelost maar heeft u het opnieuw nodig? U mag afgeloste bedragen opnieuw opnemen zo lang u niet over de kredietlimiet heen gaat.

Kredieten samenvoegen

Meerdere kredieten, waaronder roodstand en kopen op afbetaling, kunt u samen met uw credit card krediet kosteloos samenvoegen tot één doorlopend krediet. De rente van één groot krediet is laag en het geeft overzicht. U kunt gebruik maken van onze gratis online oversluitservice en wij regelen vervolgens dat uw aanvraag foutloos en snel wordt verwerkt.

Michel Vrenegoor

Partner en Hoofd Acceptatie

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Vrijblijvend offerte aanvragen