Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 27 december 2017
Door: Michel Vrenegoor

Minder lenen voor een huis door DUO en leasecontracten

Beseffen consumenten voldoende welke kredieten en financiële verplichtingen van invloed zijn op de maximale hoogte van hun aan te vragen hypotheek of consumptief krediet? Vaak niet. En dat terwijl de impact groot kan zijn bij de aankoop van hun droomhuis of de financiering van een te realiseren leendoel. Hoe meer lopende kredieten en leningen en financiële verplichtingen, hoe lager het maximale leenbedrag.

Studiefinanciering en leasecontract

DUO, Dienst Uitvoering Onderwijs, en meerdere leasemaatschappijen wijzen hun klanten niet op het feit dat met het aangaan van een studentenkrediet of leaseovereenkomst dit van grote invloed is op het maximale leenbedrag voor een hypotheek of consumptief krediet.

In het eerste geval is het kopen van een woning of de aanvraag voor een consumptief krediet gezien de leeftijd en persoonlijke situatie nog niet aan de orde op korte termijn. Maar als de student na afronding van de studie gaat werken en een huis wil kopen dan blijkt de studiefinanciering een blok aan het financiële been. Als starter is het al lastig om de stap op de huizenmarkt te zetten maar een niet-afbetaalde lening maakt het niet makkelijker.

In het geval van een leasecontract informeert slechts een hele kleine groep leasemaatschappijen hun klanten op de gevolgen van leasen in combinatie met een lening.

Oplopend hypotheektekort

Niet alleen lopende kredieten via bijvoorbeeld DUO of een leasecontract zorgen voor een hypotheektekort. De maximale hypotheek daalt van 101% naar 100% met ingang van 1 januari aanstaande. Consumenten die geld willen lenen voor de financiering van de kosten koper, verbouwing of restschuld zullen deze zaken met een consumptief krediet willen financieren. Er blijft geen ruimte over om deze kosten via de hypotheek mee te financieren. Dat geldt ook voor de kosten die u maakt voor de verhuizing naar uw nieuwe woning. Het hypotheektekort loopt op voor de consument.

Tekort financieren

Beoordeel of u de woning volledig kunt financieren met een hypotheek of is een aanvullende financiering nodig in de vorm van een consumptief krediet. Hoe financier je als consument alle bijkomende kosten voor je nieuwe huis? Ook dan biedt een consumptief krediet mogelijkheden die een hypotheek niet meer kan bieden.

De huidige rente is laag dus de financiering van een verbouwing of kosten koper is gunstig als u een persoonlijke lening afsluit. De historisch lage rente zet u vast voor de hele looptijd van de lening. Wilt u een grote verbouwing aan de nieuwe woning laten doen? Voor hoge leenbedragen is een combinatiekrediet ontwikkeld. Twee persoonlijke leningen die bij twee banken worden ondergebracht zodat het risico voor de bank klein is en u kunt profiteren van een lage rente. Het hoge leenbedrag tot €150.000 is mogelijk.

Offerte aanvragen

Uw hypotheektekort aanvullen met een consumptief krediet? Vraag online een offerte aan en ontvang een overzicht met daarin de voor u meest geschikte voorstellen van onze partnerbanken. U maakt een keuze voor het beste aanbod en vervolgens regelen wij dat de bank het leenbedrag aan u uitkeert na acceptatie en goedkeuring van de lening.

Michel Vrenegoor

Partner en Hoofd Acceptatie

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Vrijblijvend offerte aanvragen