Let op! Geld lenen kost geld

Kosten koper financieren

Hoe financieert u de kosten koper van uw koopwoning?

Als u gaat verhuizen naar een bestaande koopwoning krijgt u te maken met de 'kosten koper' (k.k.). Dit zijn extra kosten die bovenop de verkoopprijs en bestaan uit aankoop- en financieringskosten. Koopt u een nieuwbouwhuis vrij op naam (VON of v.o.n.) dan zijn de aankoop- en financieringskosten of in de koopprijs opgenomen en verwerkt of de verkopende partij neemt die kosten op zich. Bij de koop van bestaande bouw zijn de kosten koper voor uw rekening.

Welke kosten vallen onder 'kosten koper'?

De kosten die onder de noemer 'kosten koper' (ook wel vaak afgekort als k.k.) vallen zijn alle kosten die je betaalt om een bestaande woning te kopen. Het onderstaande overzicht geeft een opsomming van de voornaamste kostenposten;

  • Advieskosten van de hypotheekadviseur
  • Kosten bankgarantie
  • Kosten aan de makelaar, notaris en kadaster
  • Overdrachtsbelasting, taxatie- en afsluitkosten
  • Kosten voor de hypotheekakte
  • Kosten voor het NHG als u daar gebruik van maakt
  • Rente en kosten van een overbruggingskrediet

Gemiddeld zijn de kosten koper 4 tot 6% van de koopsom / hypotheek. Bij een hypotheek van € 400.000,- kunt u uitgaan van ongeveer € 20.000,- aan kosten koper. U kunt eenvoudig zelf berekenen wat in uw geval het bedrag ‘kosten koper’ zal zijn. U telt alle aankoop- en financieringskosten bij elkaar op. Dit totaal komt bovenop de koopprijs van de woning. Hiermee heeft u overzichtelijk welk totaalbedrag u moet financieren. 

Hoe kunt u de 'kosten koper' financieren?

Zoals hierboven al duidelijk wordt. kunnen de kosten koper vrij snel oplopen. Daarom is het goed te weten wat de mogelijkheden zijn om de kosten koper te financieren.

Hypotheek is niet mogelijk

Tot eind van 2017 kon u een hypotheek afsluiten voor 101%; sinds 2018 is nog slechts een hypotheek van maximaal 100% van de woningwaarde mogelijk. Het betekent dat u de kosten koper niet mee kunt financieren met uw hypotheek. Het meefinancieren van een badkamer of keuken met uw hypotheek wordt ook lastiger. Want niet alleen de maximale hypotheek is verlaagd maar er gelden ook strengere regels rondom de toetsing van uw inkomen. Voor de financiering van een keuken of badkamer zullen steeds meer consumenten een persoonlijke lening afsluiten

Consumptief krediet is niet mogelijk

U kunt ook geen persoonlijke lening afsluiten om de kosten koper te financieren. Om te voorkomen dat een lening alleen verantwoord wordt afgesloten keuren kredietverstrekkers leningaanvragen af wanneer het leendoel is de kosten koper te financieren.

Eigen geld is de enige optie

Een hypotheek afsluiten voor een bestaande woning is zeker mogelijk wanneer u voldoet aan de voorwaarden en het te lenen bedrag onder de maximale leencapaciteit valt. Houd er rekening mee dat u de kosten koper alleen met eigen geld kunt betalen.

Het voordeel is wel dat een groot deel van de kosten koper fiscaal aftrekbaar zijn: advieskosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor de hypotheek mogen fiscaal afgetrokken worden. Idem voor de aanvraagkosten van de NHG en de taxatiekosten. Netto betaalt u dus minder dan de buto berekende kosten koper.

 

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen