Let op! Geld lenen kost geld

Kosten koper financieren

Hoe financieert u de kosten koper van uw koopwoning?

Als u gaat verhuizen naar een bestaande koopwoning krijgt u te maken met kosten koper (k.k.). Dit zijn extra kosten die bovenop de vraagprijs komen en bestaan uit aankoop- en financieringskosten. Koopt u een nieuwbouwhuis vrij op naam (VON of v.o.n.) dan zijn de aankoop- en financieringskosten of in de koopprijs opgenomen en verwerkt of de verkopende partij neemt die kosten op zich. Bij de koop van bestaande bouw zijn de kosten koper voor uw rekening. Wat zijn de mogelijkheden om deze kosten te financieren?

Welke kosten vallen onder ‘kosten koper’?

De kosten die onder de noemer kosten koper vallen zijn de kosten die nodig zijn om de aankoop te kunnen realiseren en de financieringskosten. U ziet de volgende kostenposten terugkomen op het overzicht: kosten aan de makelaar, notaris en kadaster, overdrachtsbelasting, taxatie- en afsluitkosten. Daarnaast betaalt u ook de kosten voor de hypotheekakte en de kosten voor het NHG als u daar gebruik van maakt. Heeft u een overbruggingskrediet nodig? Deze kosten vallen ook onder deze post.

Berekenen kosten koper

U kunt eenvoudig zelf berekenen wat in uw geval het bedrag ‘kosten koper’ zal zijn. U telt alle aankoop- en financieringskosten bij elkaar op. Dit totaal komt bovenop de koopprijs van de woning. Hiermee heeft u overzichtelijk wel totaalbedrag u moet financieren.

Kosten koper financieren

Het bedrag ‘kosten koper’ kan best oplopen. Hoe gaat u dit financieren? Wilt u de kosten meefinancieren met uw hypotheek voor de woning of sluit u een consumptief krediet af? Wat zijn de mogelijkheden?

Meefinancieren met hypotheek

Tot eind van 2017 kunt u een hypotheek afsluiten voor 101%; met ingang van 2018 is nog slechts een hypotheek van maximaal 100% mogelijk. Dat betekent dat u niet meer de kosten koper kunt meefinancieren. Vraagt u in 2017 een hypotheek aan maar ontvangt u het definitieve hypotheekaanbod pas in 2018 dan gelden voor u de nieuwe, aangescherpte regels en niet meer de regels van 2017.

Het meefinancieren van een badkamer of keuken met uw hypotheek wordt ook lastiger. Want niet alleen de maximale hypotheek is verlaagd maar er gelden ook strengere regels rondom de toetsing van uw inkomen. Voor de financiering van een keuken of badkamer zullen steeds meer consumenten zich wenden tot een consumptief krediet naast hun hypotheek.

Lening afsluiten

Uw kosten koper kunt via een consumptief krediet financieren. Door de daling van het maximale hypotheekbedrag financieren steeds meer consumenten de aanvullende en bijkomende kosten waar u mee te maken krijgt als u een huis koopt met een lening. U kunt kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. In de meeste gevallen wordt gekozen voor de zekerheid van een persoonlijke lening waar de rente en de looptijd vaststaan en u elke maand dezelfde kosten betaalt.

Een persoonlijke lening afsluiten voor een verbouwing aan uw hoofdwoning heeft nog een voordeel: de rentekosten zijn fiscaal aftrekbaar. Dit is niet het geval bij een doorlopend krediet, een variabele leenvorm.

Een voordeel van een lening ten opzichte van een hypotheek is dat u tussentijds boetevrij mag inlossen op de lening. Heeft u een financiele meevaller? Dan lost u extra af zodat het totale leenbedrag kleiner wordt of u verkort de looptijd zodat u eerder schuldenvrij bent.

Financier uw kosten koper online

U kunt bij ons een offerte aanvragen voor een lening zodat u de ‘kosten koper’ kunt financieren. U ontvangt van ons een offerte met daarin vier voorstellen van onze partnerbanken en u kiest zelf voor het voorstel dat u het meest aanspreekt. Op basis van uw keuze stellen wij een contract op. Dat contract is een tot drie maanden geldig (afhankelijk bij welke bank u de lening afsluit) en u kunt het in laten gaan op het moment dat u daadwerkelijk de kosten koper moet betalen. De offerte voor de lening vraagt u online aan.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen