Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 5 augustus 2012

Sterke groei aantal autoleningen!

Het aantal uitstaande leningen dat via autodealers is gesloten, is in mei de grens van 150.000 gepasseerd, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Consumenten die een auto op krediet hebben gekocht, staan in totaal voor €1.341 mln bij de geldgevers in het krijt.

Van alle aflopende kredieten (405.000 in totaal) is nu ruim 37% een autolening: er staan er 151.000 in de boeken.

Een aflopend krediet is in tegenstelling tot een doorlopend krediet een lening of kredietvorm die volgens een vast en vooraf overeengekomen schema wordt afgelost, met een vaste maandtermijn, een vaste looptijd en een vaste rente. Hierbij moet u denken aan een persoonlijke lening of een huurkoop financiering met of zonder slottermijn. Een slottermijn is een deel van het kredietbedrag dat als aflossing als uitgestelde betaling kan worden uitgesteld tot het eind van de looptijd. Ook wel een vorm van particuliere autolease genoemd.

Het aantal verstrekte nieuwe leningen via autodealers is in de eerste vijf maanden van 2012 wel gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: 28.000 om 31.000. Het daarmee gemoeide kredietbedrag is echter gestegen tot € 329 (319) mln. De gemiddelde lening bedraagt een kleine € 12.000.

De toename van het aantal leningen wordt vooral toegeschreven aan acties waarbij de helft van de koopprijs pas later betaald hoeft te worden. Hoewel daarbij geen rente wordt berekend, worden de kosten van de lening vaak verdisconteerd in de prijs van de auto, of in een lagere inruilwaarde voor de oude auto. Tevens wordt u verplicht gesteld om gedurende de looptijd van het 0% krediet het onderhoud op uw auto door dezelfde autodealer te laten verzorgen, veelal tegen een hoger tarief om zo ook weer deze zogenaamde 0% actie te financieren.

 

Vrijblijvend offerte aanvragen