Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 31 augustus 2012

Roodstaan voor leuke dingen?

Consumenten staan vooral rood vanwege de aankoop van 'leuke dingen', zo concludeert het platform Wijzer in Geldzaken uit onderzoek onder 830 Nederlanders. De helft van hen besteedt regelmatig teveel geld aan niet-noodzakelijke uitgaven, zodat aan het eind van de maand roodstand dreigt of ontstaat.

Een derde van de ondervraagde groep heeft nauwelijks middelen om 'leuke dingen' te doen. "Het ontbreekt veel mensen aan inzicht in hun uitgaven", concludeert Wijzer in geldzaken. Het platform is daarom de online campagne 'Ga jij jouw boekje weleens te buiten?' gestart om consumenten bewuster te maken van hun uitgavenpatroon.

Vakantie, kleding en uitgaan zijn de meest populaire 'leuke' uitgaven. Mannen besteden graag meer geld aan gadgets, terwijl 75% van de vrouwen het geld graag uitgeeft aan mode.

Roodstaan is veel te duur en onverantwoordelijk!

Banken doen te weinig om oneigenlijk gebruik van veel te dure roodstanden terug te dringen. Cijfers van het CBS wijzen uit dat de gemiddelde roodstand per maand (3.800 euro) structureel hoger is dan het maandelijkse modale netto inkomen (gemiddeld 1.800 euro). Inmiddels is de schuld in roodstand gedurende de afgelopen vijf jaar opgelopen van 7,8 miljard tot 10,1 miljard euro, wat neerkomt op een stijging van maar liefst 29,5 procent.

Roodstand is bedoeld om de consument een korte periode extra financiële armslag te bieden, waarna deze met de maandelijkse salaris storting weer wordt ingelost. In de praktijk blijkt dit in toenemende mate niet het geval. Veel mensen weten niet dat zij hoge rentes (tot 15 procent) betalen voor het rood staan. Banken lijken roodstand niet te gebruiken waarvoor dit is bedoeld.

Daar waar financieringsmaatschappijen streven naar verantwoord krediet verlenen, zoals de aanscherping van aflossingsvrije kredieten, staan banken toe dat de roodstand hoger is dan het maandelijks inkomen. Banken zien hierbij het klantbelang over het hoofd. Het zou beter zijn voor de consument als de limiet op roodstand maximaal gelijk is aan het maandelijkse inkomen.

Er zijn voordeligere alternatieven voor structurele roodstanden die niet alleen een lagere rente bieden, maar ook rekening houden met het bestedingsdoel en de wensen van de klant.  Een Doorlopend Krediet of een Persoonlijke Lening is een stuk voordeliger. Hiermee kan het veel te dure structureel rood staan worden voorkomen. Verantwoord geld lenen ?

 

 

Vrijblijvend offerte aanvragen