Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 20 september 2012

Krediet oversluiten levert direct meer koopkracht op!

Door de hoge inflatie en de lage rente kun je steeds minder kopen met je geld. Toch zijn er mogelijkheden waarmee je je koopkracht kunt opkrikken. Door je uitgaven te optimaliseren en bijvoorbeeld je doorlopend krediet of je persoonlijke lening vervroegd terug te betalen (vervroegd aflossen) of voordeliger over te sluiten in een goedkopere persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Denk hierbij ook aan duur roodstaan op je betaalrekening, credit card, winkelpas, verzendhuiskrediet of postorderkrediet, dit zijn allemaal veel te dure vormen van krediet waar je gemakkelijk je koopkracht mee kunt opkrikken door deze over te sluiten in één voordelige en overzichtelijke persoonlijke  lening of doorlopend krediet met een lagere rente. Oversluiten van je dure roodstand op je bankrekening of credit card scheelt in de meeste gevallen minimaal de helft aan rente.

Het leven wordt met de dag duurder. Eind augustus bedroeg de inflatie op jaarbasis 2,3 procent, de verwachting is dat de inflatie dit jaar uitkomt tussen de 2,5 en 3,0 procent.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, worden we geconfronteerd met een historisch lage spaarrente. Bij bijna alle banken brengt spaargeld minder op dan de inflatie. De Nederlanders verliezen dus koopkracht door geld op hun spaarrekening te laten staan en toch blijven ze er massaal geld op storten. Ondanks die moeilijke omstandigheden zijn er verschillende manieren om je koopkracht te verhogen. We geven er alvast enkele mee.

Betaal leningen vroegtijdig terug

Als je geld op een spaarrekening zet, krijg je in het beste geval een rente van 2,75 procent per jaar. Goede en veilige alternatieven voor een spaarrekening zijn nauwelijks voorhanden. Om je geld toch te laten renderen, kun je overwegen met je spaargeld lopende leningen af te betalen. Begin met de leningen die je geen fiscaal voordeel opleveren, zoals een persoonlijke  lening voor een auto op afbetaling of  het roodstaan op je betaalrekening of credit card, kijk maar eens hoeveel rente dit je maandelijks kost. Houd wel rekening met de boete rente die de banken inrekening brengen bij een vervroegde terugbetaling of vervroegde aflossing van een persoonlijke lening. Die vergoeding is afhankelijk van wanneer je de in te lossen persoonlijke  lening hebt afgesloten en varieert van 0,5% tot 5% over het oorspronkelijk geleend bedrag. Maar als je een lening hebt tegen een rente van 7 à  8 procent, is dat in een mum terugverdiend terwijl het nog harder gaat als je 14 á 15 procent rente betaald op het dure roodstaan op je betaalrekening of het dure nog te betalen saldo wat je aanhoudt op je credit card of winkelpas. Daarnaast zijn verzendhuiskredieten en postorderkredieten ook erg duur en zal oversluiten een grote besparing op leveren die direct bijdraagt aan je koopkracht.

Herfinancier je huidig doorlopend krediet

De lage rente op spaargeld heeft een positieve keerzijde: de rente op leningen daalt mee. Dat opent mooie perspectieven voor het herfinancieren of oversluiten van je  huidige dure doorlopend krediet tegen een lagere  rente, eventueel in combinatie met de terugbetaling van een deel van je doorlopend krediet uit slecht renderend spaargeld. Vooral als je hebt geleend tegen een hogere vaste rente in de vorm van een persoonlijke lening, kan een herfinanciering al gauw winst opleveren. Herfinancieren of oversluiten van een doorlopend krediet levert direct een besparing op die bijdraagt aan je koopkracht.

 

Vrijblijvend offerte aanvragen