Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 21 september 2012

Goedkoop geld lenen? 10 Tips!

Als je geld moet lenen wil je dat natuurlijk zo goedkoop mogelijk doen. Bepaalde leenvormen, zoals rood staan op je betaalrekening of saldo aanhouden op een credit card, kun je vanwege de hoge rentes beter vermijden. Maar niet elke lening die goedkoop lijkt is uiteindelijk ook echt voordelig. Er wil nog wel eens een addertje onder het gras zitten. Bij een lening "zonder" rente bijvoorbeeld, kan de rente opeens heel hoog zijn als je iets te laat betaalt. Wees voorzichtig met welke kredietverstrekker je in zee gaat en lees de leenvoorwaarden altijd goed door. Goedkoop geld lenen: 10 tips om een voordelige en betrouwbare lening af te sluiten.

Tip 1. Goedkoop geld lenen bij vrienden of familie

Als je een keertje geld te kort komt aan het einde van de maand kun je vrienden of familie om hulp vragen, zodat je geen dure lening hoeft af te sluiten. Maak altijd duidelijke afspraken over de terugbetaling. Als het om een groot bedrag gaat, moet je een marktconforme rente te betalen om te voorkomen dat de belastingdienst de onderhandse lening als een gift beschouwt.

Tip 2. Voorkom rood staan

Rood staan is een vorm van lenen die erg gemakkelijk is, maar tegelijkertijd ook erg duur. Voor rood staan op je betaalrekening betaal je veel meer rente dan bij een gewone lening.

Tip 3. Leen niet met je creditcard

Ook makkelijk: geld lenen met je creditcard. Afhankelijk van je kaart betaal je het bedrag dat je ermee leent een maand later of gespreid terug. Bij een creditcard met gespreide betaling zijn de rentepercentages erg hoog; leen dus geen geld op deze manier.

Tip 4. Koop niet op afbetaling

Kopen op afbetaling is een vorm van lenen waarbij je eveneens een hoge rente betaalt. Kijk je alleen naar het maandbedrag, dan lijken de kosten misschien mee te vallen. Maar als je alle maandbedragen bij elkaar optelt, blijkt kopen of afbetaling toch een dure grap. Laat je niet misleiden.

Tip 5. Vermijd minikrediet

Het voordeel van minikrediet is dat je snel geld op je rekening hebt. Soms wordt minikrediet zelfs gratis aangeboden. Maar let op: als niet op tijd betaalt kun je alsnog een torenhoge rente verwachten. Een risicovolle manier van lenen dus, die als het tegen zit, erg duur kan uitvallen. Tevens zal het veelvuldig gebruik maken van mini kredieten je kredietwaardigheid negatief beinvloeden wanneer je een persoonlijke lening of doorlopend krediet aanvraagt en wilt afsluiten.

Tip 6. Wantrouw leningen zonder rente

Ook andere leningen worden soms tegen 0% rente aangeboden. Eigenlijk moet je dan meteen wantrouwig worden: de kredietverstrekker moet toch op één of andere manier zijn geld verdienen? Een truc die vaak wordt toegepast bij zo’n lening zonder rente is het simpelweg verhogen van de prijs van het product. Je betaalt misschien geen rente over de lening voor je nieuwe auto, maar de prijs ervan is vele honderden euro’s duurder.

Tip 7. Sluit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af

Voor goedkoop geld lenen kun je het beste een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten bij een betrouwbare kredietverstrekker. De rentepercentages op deze vormen van lenen zijn voordelig en je weet waar je aan toe bent. Bekijk en vergelijk hier meteen de actuele rentepercentages.

Tip 8. Eigen huis? Sluit een WOZ-krediet  of Woning Voordeel Krediet af

Huizenbezitters kunnen een WOZ-krediet afsluiten. Dit is een variant van een doorlopend krediet, maar dan met een lagere rente. Omdat jij een eigen woning bezit, is het risico voor de bank om jou geld te lenen minder groot. Hoeveel je mag lenen is  bij Defam afhankelijk van de WOZ-waarde van je huis en bij Interbank maakt de WOZ waarde niets meer uit. Met het Woning Voordeel Krediet komen alle bezitters van een eigenhuis in aanmerking voor een rentekorting  ongeacht de waarde van de woning en ongeacht de hoogte van de hypotheek.

Tip 9. Vergelijk leningen

Om de goedkoopste lening te vinden is het belangrijk om aanbieders te vergelijken. Dat hoeft gelukkig niet veel tijd te kosten. Als je bij De Nederlandse Kredietmaatschappij gratis en geheel vrijblijvend een offerte aanvraag doet (klik hier) dan krijg je in één overzicht de terugkoppeling van 5 banken, met de laagste rente voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening waar je dan ook echt voor in aanmerking komt. Aan de hand van dit overzicht kun je ons zonder extra afsluitkosten, zonder advieskosten en zonder persoonlijk contact geheel vrijblijvend opdracht geven om de gewenste offerte  op te maken en te verzenden. 

Tip 10. Kijk of je je lening kunt oversluiten

Heb je al een lening en kom je er nu opeens achter dat je goedkoper kunt lenen? Misschien kun je je lening oversluiten. Je lost dan in feite de oude lening (of leningen) af met een nieuw voordeliger krediet.

Vrijblijvend offerte aanvragen