Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 6 oktober 2012

Nederlands lenen minder in 2012

Nederlanders hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar minder geleend, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In totaal werd er voor 2,7 miljard euro aan nieuwe leningen verstrekt. Dat is ongeveer 300 miljoen euro minder dan in 2011. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij het berekenen van het totale bedrag aan verstrekte leningen, is gekeken naar alle consumptieve kredieten. Zowel persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, postorder kredieten, verzendhuis kredieten, autoleningen, maar ook roodstanden en debetstanden op betaalrekeningen en bankrekeningen zijn hierbij meegenomen.

Volgens het CBS lijkt er een verschuiving plaats te vinden tussen zogenaamde doorlopende en aflopende kredieten. Nam het doorlopend krediet in de eerste zeven maanden van 2012 nog af met 3,5 procent tot 12,5 miljard euro, het totaal aan aflopend krediet (bijvoorbeeld persoonlijke leningen, autofinancieringen en huurkoop krediet), steeg juist met 9 procent naar 3,3 miljard euro.

Negatief banksaldo

Het aantal mensen met een negatief banksaldo (roodstaan op de betaalrekening) steeg in de eerste zeven maanden van dit jaar met 7 procent. Ondanks de stijging van zowel het aantal nieuwe aflopende leningen en de toename in het roodstaan, nam de totale consumptieve schuld toch met 1,1 procent af.

Vrijblijvend offerte aanvragen