Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 24 oktober 2012

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een krediet?

Je wilt een krediet afsluiten voor een auto, een camper of een motorboot? Of misschien heeft u al een aantal kredieten lopen die u voordelig en overzichtelijk wilt samenvoegen in één krediet bij één kredietverstrekker? Er zijn genoeg redenen waarom mensen besluiten om geld te lenen. Er zijn tegenwoordig veel aanbieders van geldlening op de Nederlandse markt actief en de kredietmogelijkheden zijn dan ook zeer divers. Waar moet je nu op letten bij het afsluiten van doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Rentepercentages van je lening.

Bij iedere kredietvorm of leningvorm moet u rente betalen. Rentebetalingen zijn kosten (aflossingen zijn geen kosten, maar deze moet u wel betalen) en dus een wezenlijk bestanddeel van de termijnbetalingen die u gaat doen voor uw afgesloten leningen. Er zijn nogal wat verschillen tussen de rentepercentages die verschillende banken aanbieden en zijn er grote verschillen tussen de rentepercentages van verschillende kredietverstrekkers. De rentepercentages liggen tussen de 4,9% en de 14,9%. Het is dus erg belangrijk om de aangeboden rentepercentages te vergelijken voordat u een krediet gaat afsluiten. U bent op zoek naar de geldlening met de laagste kosten dus de laagste rente. Daarom is het verstandig om leningen goed te vergelijken.

Leningvormen: Persoonlijke lening en doorlopend krediet.

Er zijn twee verschillende kredietvormen voor consumptieve leningen. Persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. Bij de persoonlijke lening spreek je vooraf met de kredietverstrekker een vaste looptijd af. De persoonlijke lening wordt in zijn geheel in gelijke termijnen afgelost. De termijnbetalingen op je persoonlijke lening zijn gedurende de gehele looptijd van het krediet gelijk. De rente die je aan de bank betaalt zal dan elke termijn lager. Bij vervroegde aflossing op je persoonlijke lening is bijna altijd boeterente verschuldigd omdat de rente gedurende de overeengekomen looptijd vast staat.

Bij doorlopende kredieten is dit niet zo. In plaats van met je geldverstrekker vooraf de looptijd van je krediet overeen te komen, spreekt je bij het doorlopend krediet met de geldverstrekker een termijnbedrag af dat je maandelijks betaalt voor rente en aflossing. Bijvoorbeeld één procent van de  kredietlimiet van het doorlopende krediet. Een voordeel van het doorlopend krediet is dat je op ieder moment het afgeloste bedrag weer boetevrij kunt opnemen tot aan de overeengekomen limiet van de lening. De rente staat niet, zoals bij de persoonlijke lening vast maar is variabel. Vervroegde aflossing op een doorlopende krediet is hierom boetevrij toegestaan.

Ondanks de voordelen en de nadelen van de persoonlijke lening en het doorlopend krediet is het niet gemakkelijk vooraf te zeggen welke leningvorm of combinatie van leningvormen het beste bij je passen. Beide leningvormen hebben voordelen en nadelen. Het doorlopend krediet is zeker de meest flexibele kredietvorm, maar heeft als nadeel dat de rente niet vast staat, waardoor u dus niet zeker weet waar u qua kosten aan toe bent gedurende de looptijd van de lening. Deze zekerheid hebt u met persoonlijke lening dan weer wel. Als u bij de persoonlijke lening achteraf het afgeloste bedrag weer wilt opnemen, kan dit niet kosteloos en zal de bank opnieuw je financiële situatie onder de loep nemen en opnieuw beoordelen of je hiervoor in aanmerking komt. Wil je een doorlopend krediet afsluiten of  wil je een persoonlijke lening afsluiten kijk dan eerst even naar onze leenwijzer.

 

Vrijblijvend offerte aanvragen