Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 16 januari 2020

Scheiden met schulden?

Niemand trouwt om te scheiden. Wat begon uit liefde, eindigt bij één op de drie huwelijken in een hoop geregel. En dat doet pijn. Voor alle betrokkenen en helaas ook financieel. Want naast alle rompslomp van de scheiding, worden veel mensen ook geconfronteerd met  gezamenlijke schulden. En dat roept veel vragen op. Kan ik scheiden met schulden en wie is aansprakelijk voor de schulden na scheiding? Is het mogelijk om de schulden te splitsen of  om alle schulden op me te nemen? De antwoorden leest u hier. 

Scheiden met schulden, kan dat? 

Scheiden met (hoge) schulden is altijd mogelijk. Ondanks dat het huwelijk geen stand houdt, blijven de schulden wel bestaan. Dit geldt voor leningen zoals een hypotheek, persoonlijke lening of doorlopend krediet, maar ook voor een creditcard schuld of schulden door kopen op afbetaling

Soms kunt u afspraken maken met de schuldeiser, zodat één van beiden de schuld op zich neemt. De schuldeiser bepaalt of hij hiermee akkoord gaat. Hiervoor kijkt hij of de schuld betaalbaar blijft binnen de inkomsten en lasten van degene die de schuld overneemt. De schuldeiser kan ook beslissen dat  jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk blijven voor de schuld.

Aansprakelijkheid schulden na scheiding

Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, zijn jullie hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden die jullie tijdens het huwelijk zijn aangegaan. Ook als de lening maar op één naam staat en óók als het om een voorhuwelijkse schuld gaat. 

Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden worden de schulden verdeeld zoals vastgelegd in de akte. Door het expliciet te benoemen in de akte, kunt u aansprakelijkheid voor voorhuwelijkse schulden van uw ex partner voorkomen. Soms staat in de akte dat een schuld op beider naam is aangegaan. Dan moet deze alsnog fifty-fifty verdeeld worden. 

Schuld overschrijven naar één partner

Soms is het mogelijk dat één van de partners de schuld op zich neemt. In geval van een Persoonlijke Lening of Doorlopend Krediet betekent dit in de praktijk dat de lening wordt overgesloten naar een nieuwe lening op uw naam of die van uw partner. Soms is dit zelfs extra voordelig. Bijvoorbeeld nu (2020) de rente historisch laag staat. Uiteraard kan dit alleen u voldoet aan de acceptatiecriteria en de bank akkoord gaat met oversluiten.

Gaat de schuldeiser niet akkoord? Dan blijven jullie beiden aansprakelijk. In zo’n geval is het verstandig om onderling goede afspraken te maken over de schuldverdeling. Leg deze vast in het scheidingsconvenant. Houd er wel rekening mee dat jullie voor de schuldeiser altijd beiden verantwoordelijk blijven. Als de één meer dan drie maanden niet betaalt, gaat de bank naar de ander en krijgen jullie beiden een negatieve BKR registratie. 

Schulden splitsen na scheiding 

Gaat de schuldeiser niet akkoord met het oversluiten naar één contractant, maar wilt u de schulden wel écht verdelen? Dan kunt u de schulden splitsen. Dit betekent dat u de schuld in één keer aflost door allebei een nieuwe lening af te sluiten. Bijvoorbeeld door twee Persoonlijke Leningen af te sluiten, één op uw naam en één op naam van uw partner. 

Zo neemt u allebei verantwoordelijkheid voor een deel van de schuld, zonder afhankelijk te zijn van het betaalgedrag van uw ex partner. Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan en ontdek direct of schulden splitsen in jullie geval mogelijk is. 

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen