Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 3 januari 2013

Vijf tips om de beste lening te kiezen

Kredietverstrekkers weten maar al te goed hoe ze jou ervan kunnen overtuigen om een lening af te sluiten. De een heeft een nog betere aanbieding dan de ander. Je kunt het ze bijna niet kwalijk nemen, want zij bieden iets wat jij op dat moment nodig hebt: geld. En daarin schuilt ook meteen het gevaar. Je staat misschien onder druk en de kans dat je een overhaaste beslissing neemt is groot. Hoe voorkom je dat je met een lening opgescheept zit waar je meer last dan plezier van hebt? Vijf tips om de rust te bewaren bij geld lenen en de juiste keuze te maken uit het overgrote aanbod van ‘goede deals’.

1. Kun je nog (be)sparen?
Hopelijk heb je al overwogen of datgene waarvoor je geld wil lenen het ook echt waard is. Als je dit artikel leest en je denkt erover om geld te lenen, dan is dat waarschijnlijk nog je enige uitweg. Toch kan het niet vaak genoeg worden herhaald: sparen voor een grote uitgave is goedkoper en veiliger.

Bekijk dus eerst goed of en waar je nog kunt besparen door je uitgaven aan te passen. Misschien kun je het benodigde bedrag alsnog zelf bij elkaar sparen. Zo niet, zoek dan uit wat je iedere maand opzij kunt zetten voor het aflossen een lening. Bepaal het bedrag dat je wilt lenen aan de hand van wat je iedere maand kunt missen en laat het daarbij.

2. Lees je in
Bestudeer alles wat je kunt vinden over lenen en leningen afsluiten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft zelfs een site ontwikkeld waar je kunt testen wat je weet over geld lenen. Niet alleen is er veel informatie te achterhalen over waar je op moet letten bij geld lenen, maar ook over je kredietverstrekker. Heeft jouw aanbieder bijvoorbeeld wel een vergunning om jou een lening aan te bieden?

3. Kijk en vergelijk
Je wordt overal bestookt met de beste leendeals: op radio, televisie en internet. Welke kredietverstrekker spreekt de waarheid en is echt het meest gunstig? Als je leningen gaat vergelijken, let dan in ieder geval op de hoogte van de rente, de looptijd van de lening en het totaal te betalen bedrag over de gehele periode (aflossing, rente en extra kosten). Daarnaast is het belangrijk dat je in de vergelijking rekening houdt met extra kosten zoals afsluitkosten, advieskosten en/of annuleringskosten die in rekening kunnen worden gebracht bij het afsluiten van een lening. Bij De Nederlandse Kredietmaatschappij staan nuttige hulpmiddelen waarmee je gemakkelijk de lening met de laagste rente vindt, bepaalt welke lening het beste past bij jouw situatie en berekent wat jij maximaal kunt lenen. Op onze website kun je dit allemaal heel eenvoudig doen en zonder bijkomende of extra kosten !!!

4. Neem voldoende bedenktijd
Een overhaaste beslissing nemen gaat vaak verkeerd. Laat je vooral niet opjagen en neem de tijd om de meeste gunstige lening uit het aanbod te kiezen. Zet de voor- en nadelen van de verschillende voorwaarden op een rij, zodat je precies kunt zien waar je met welke lening aan toe bent.

5. Controleer al je stappen
Neem alle stappen nog eens door om er zeker van te zijn dat je weet voor welke soort lening je kiest, met welke risico’s en voorwaarden je te maken krijgt, hoeveel je iedere maand gaat aflossen, wat er gebeurt bij vervroegd aflossen, hoelang het duurt voordat je lening volledig is afgelost en wat je moet betalen voor een advies of wanneer je alsnog je lening aanvraag/offerte wenst te annuleren.

Vrijblijvend offerte aanvragen