Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 12 januari 2013

Lening met verzekering afsluiten, is dat nodig?

Je kunt alleen een lening afsluiten wanneer je genoeg inkomen hebt om de rente en aflossing te betalen. Maar wat moet je doen als je inkomen door een onverwachte gebeurtenis achteruit gaat; bijvoorbeeld omdat je buiten jouw schuld je baan kwijtraakt? In zo een geval kan het moeilijk worden om de lening terug te betalen. Om dit soort situaties te voorkomen kun je een verzekering afsluiten bij een lening. Raak je buiten je schuld werkloos en moet je rondkomen van een uitkering, dan betaalt de verzekeraar de restschuld. Een verzekering afsluiten bij je lening, is het slim of misschien zelfs verplicht?

Baan kwijt of arbeidsongeschikt?

Wanneer je een lening afsluit, kun je jezelf verzekeren tegen verschillende  gebeurtenissen die leiden tot minder inkomen. Eerder noemde ik het voorbeeld van werkloos raken, bijvoorbeeld door faillissement van het bedrijf waar je werkt. Je inkomen kan ook achteruitgaan wanneer je arbeidsongeschikt raakt. In dit soort gevallen zal de verzekeraar de lening in delen of in zijn geheel afbetalen. Let wel goed op de exacte voorwaarden voor uitbetaling. Als je weet dat je inkomen bij werkloos of arbeidsongeschikt raken terugvalt naar bijvoorbeeld 70% reken dan is met 70% van je inkomen uit wat je leencapaciteit nog is. Blijf je met de lening binnen de leencapaciteit die je hebt op basis van 70% van je laatst verdiende inkomen? waarom zou je dan een verzekering afsluiten bij je lening?

Overlijdensrisicoverzekering

Je staat er misschien niet graag bij stil, maar wanneer je komt te overlijden is het mogelijk dat je nabestaanden met de restschuld van jouw lening blijven zitten. Zij kunnen de schuld weigeren, maar dan kunnen ze ook geen persoonlijke zaken van jou erven. Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, blijft je partner voor 50 procent aansprakelijk voor de lening, ook na het verwerpen van de erfenis.

Om dit soort nare verrassingen te voorkomen kun je kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering.

Premie betalen

Uiteraard brengt een verzekering altijd extra kosten met zich mee. Je kunt deze kosten betalen in de vorm van een periodieke premie, maar het is soms ook mogelijk om het complete bedrag in één keer te voldoen. Houd er rekening mee dat wanneer je de premie in zijn geheel betaalt en je de lening uiteindelijk voortijdig aflost, de verzekering gewoon blijft doorlopen. Zet je de verzekering stop, dan krijg je meestal geen premie terug.

Verzekering afsluiten bij lening verplicht?

Bij sommige leningen ben je verplicht om een verzekering af te sluiten. Dit is vaak het geval bij kredieten met een erg lage rente. Het risico voor de kredietverstrekker is immers groter. Zij willen zekerheid dat de lening wordt terugbetaald. Het is belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om de verzekering bij de desbetreffende kredietverstrekker af te sluiten. Dat mag ook elders, dus vergelijk eerst meerdere aanbieders van verzekeringen.

Is een verzekering nodig?

Of een kredietverzekering echt noodzakelijk is hangt af van je financiële situatie. Denk je de lasten ook te kunnen betalen als je inkomen erop achteruit gaat, dan heb je geen verzekering nodig. Je bent in dat geval voordeliger uit met een lening waarbij je niet verplicht een verzekering hoeft af te sluiten.

En als ik wel een verzekering wil?

Het vergt wat vergelijkwerk om de voordeligste combinatie van lening en verzekering te vinden. Bij een leningen met een hogere rente, zijn bepaalde risico’s vaak al meeverzekerd. Bij leningen met een erg lage rente moet je veelal een losse verzekering nemen. Je bent in ieder geval nooit verplicht om lening en verzekering bij dezelfde aanbieder af te sluiten. Kijk maar is in ons handige aanvraagformulier daar kun je exact berekenen wat de meest voordelige overlijdensrisico verzekering je gaat kosten.

 

Vrijblijvend offerte aanvragen