Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 8 april 2013

Wat gebeurt er met de restschuld

Belangrijke wijziging met betrekking tot fiscale aftrekbaarheid van restschuldfinancieringen met ingang van 1-1-2018. 
U kunt uw restschuld blijven financieren met de lage rentes van een persoonlijke lening of doorlopend krediet maar de rentekosten zijn NIET meer fiscaal aftrekbaar zoals wel het geval was tot 31 december 2017. Dit is een besluit vanuit de overheid. 

Huis verkopen met verlies, wat gebeurt er met de restschuld?
Het aantal mensen dat blijft zitten met een restschuld is in het 1e kwartaal van 2013 flink gestegen. Dit is vooral te wijten aan de dalende woningprijzen en de negatieve prijsontwikkeling op de huizenmarkt. Dit blijkt uit de cijfers van de stichting Waarborgfonds Eigen Woning. De grote vraag voor vele mensen; Wat gebeurt er nu met de restschuld na verkoop van mijn woning?

Oplossing?
De restschuld kan worden omgezet in een consumptief krediet in de vorm van een doorlopend krediet met een variabele rente of een persoonlijke lening met een vaste rente. De restschuld kan in sommige gevallen ook worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek.

Voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet wordt over het algemeen wel een hogere rente betaald in vergelijking met de hypotheekrente. Dit komt vooral omdat de bank hier geen onderpand heeft, een consumptief krediet is namelijk een blanco ongedekt krediet zonder extra zekerheden. Tegenover de iets hogere rente staat weer als voordeel dat je bij het afsluiten van een doorlopend krediet of het afsluiten van een persoonlijke lening geen extra kosten betaalt. Bij het afsluiten van een hypotheek moet je natuurlijk altijd rekening houden met afsluitkosten, advieskosten, taxatiekosten en notariskosten.

Wat is de rente van een persoonlijke lening of doorlopend krediet?
De rente van een persoonlijke lening of de rente van een doorlopend krediet hangt af van de hoogte van de lening en de bank waar het krediet wordt afgesloten. Bij een kleine lening van bijvoorbeeld 5.000 euro wordt er vaak tussen de 7,6% en 9,6% rente berekend. Bij 50.000 euro is dit vaak lager, zo tussen de 4,9% en 6,9%. De maximale looptijd van een persoonlijke lening is 180 maanden.

Daarnaast is het zo dat als je een doorlopend krediet afsluit of een persoonlijke lening afsluit voor het financieren van de restschuld van je eigenwoning de rente maximaal 10 jaar aftrekbaar is.

Vrijblijvend offerte aanvragen