Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 14 juni 2013

Nederlanders sparen om lening af te lossen

Uit onderzoek is gebleken dat driekwart van de Nederlanders met een lening geld spaart om deze lening af te lossen. Tevens blijkt uit hetzelfde onderzoek dat 78 procent van Nederlanders tegelijkertijd geld leent en spaart.
78 procent van de Nederlanders leent en spaart dus tegelijkertijd. In 74 procent van deze gevallen is het zo dat men leent voor een ander doel geld dan waarvoor geld wordt gespaard. Daarnaast wil driekwart van de consumenten met een lening geld sparen om deze lening af te lossen. De meest voorkomende reden van Nederlanders om geld te lenen is voor woningverbetering (zoals een verbouwing), de aankoop van een auto of om de kinderen te laten studeren.
Desalniettemin geven Nederlanders er toch liever de voorkeur aan om vooraf geld te sparen in plaats van geld te lenen. Uit het onderzoek blijkt dat spaardoelen voor Nederlanders heilig zijn. Zo sparen veel ouders bijvoorbeeld al vanaf de geboorte voor hun kinderen. Wanneer zich een situatie voordoet dat er plotseling geld nodig is voor een onvoorziene kostenpost, zoals een autoreparatie of een wasmachine die dringend moet worden vervangen, dan zullen ouders het spaarpotje dat zij voor de kinderen bij elkaar hebben gespaard hiervoor zelden aanspreken. In dat geval nemen zij liever een extra lening bij de bank dan dat ze, gevoelsmatig, geld stelen van hun kinderen.
Zoals eerder gezegd spaart driekwart van de Nederlanders geld met een schuld om de lening af te lossen. Slechts 8 procent van de Nederlanders lost een bestaande lening af met een nieuwe , voordeligere, lening. Over het algemeen blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders in principe het liefst sparen voor een aankoop dan dat zij hiervoor geld lenen.
Kredietverstrekkers geven nog wel eens aan dat lenen een vorm van achteraf sparen is. Feit is wel dat een lening in de regel duurder uitpakt dan vooraf sparen. Een lening kost immers rente en sparen levert een rentevergoeding op.

Vrijblijvend offerte aanvragen