Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 27 juni 2013

Bewust geld lenen?

Bewust Lenen betekent dat u uw lening goed afstemt op uw persoonlijke situatie.
Onderzoek met behulp van onze leencapaciteitsberekening hoeveel u verantwoord kunt lenen. Als u inderdaad kunt en wilt lenen, zoek dan een lening die past bij de aankoop die u hiermee wilt doen en maak hiervoor gebruik van onze leenwijzer. Stem uw lening af op het object

Lenen voor een auto?
Dan doet u er verstandig aan dat de lening is afgelost voordat u weer aan een andere auto toe bent. Dit kunt u het beste doen met een aflopend krediet of een huurkoop.

Lenen om even minder krap te zitten?
Als u af en toe geld tekort komt en van uzelf weet dat u de discipline hebt om uitgaven in de hand te houden, dan kunt u een doorlopend krediet nemen. Een handig reservepotje en goedkoper dan roodstaan op uw betaalrekening.

Lenen voor het verbeteren van uw woning?
Wilt u een nieuwe keuken hebben, dan kan de looptijd van de lening lang zijn; een keuken gaat immers ook lang mee. U kunt dan overwegen een lening met hypothecaire dekking te nemen. De rente is dan lager en een langere looptijd is in dit geval verantwoord.

Meer informatie over de verschillende productvormen vindt u bij producten.

Aandachtspunten bij geld lenen!
Weet waar u aan toe bent. Informeer naar eventuele verplichte verzekeringen, naar de (vaste?) rente, naar looptijd en naar wat het in totaal kost.

Het lukt niet altijd om tegen het geadverteerde tarief een lening te krijgen (het rentepercentage is bijvoorbeeld alleen voor eigen-woningbezitters). Bij een ander maar toch nog aantrekkelijk aanbod kan als voorwaarde worden gesteld dat er een aantal verzekeringen moeten worden afgesloten die eigenlijk niet nodig zijn of waar advieskosten voor in rekening worden gebracht.

De aangeboden lage rente is soms slechts een tijdelijk aanbod. Afbetaling duurt dan langer dan verwacht en er wordt totaal meer betaald voor de lening.

5,9% rente kan veel duurder uitpakken dan 6,3% rente. Bijvoorbeeld bij afsluiten van een persoonlijke lening van 25.000 euro tegen 6,3% rente is de schuld afgelost in 6 jaar bij betaling van 415,80 euro per maand.

Deze lening oversluiten naar een aanbieder van 5,9% lijkt in eerste instantie een besparing, maar meestal betreft het een doorlopend krediet met een variabele rente en een variabele looptijd tot wel 12 jaar. In plaats van totaal 29.952 euro (72 x 415,80) aan rente en aflossing moet dan 34.000 euro aan rente en aflossing worden betaald. Zelfs dan is het nog niet zeker dat het doorlopend krediet aan het eind van deze looptijd volledig is afgelost, want als de variabele rente stijgt moet u nog langer betalen.

Vrijblijvend offerte aanvragen