Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 25 juli 2013

Nederlanders zien rood staan niet als krediet.

De meeste consumenten onderschatten de hoogte van de rente die zij over roodstand betalen. Slechts een op de tien Nederlanders weet te noemen dat het rentepercentage tussen de twaalf en vijftien procent ligt. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van GfK in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten.

Ruim een derde van de 511 ondervraagden denkt dat de rente op rood staan lager is dan zes procent. Een op de acht denkt zelfs dat de rente lager is dan drie procent. De drie grootste banken rekenen tussen 12,7 en 14,1 procent rente per jaar voor rood staan bij een kredietlimiet van 2500 euro.

De helft van de Nederlanders staat wel eens rood. De helft daarvan ervaart het negatieve saldo als een last. Toch wil de meerderheid niet af van de mogelijkheid om rood te kunnen staan. Van de mensen die rood kunnen staan geeft 39 procent aan dat dit voor de zekerheid is. Bijna een kwart kan rood staan omdat het een standaardoptie is van hun bank.

Rood staan bij de bank of credit card maatchappij, wat betekent dit exact?
Rood staan bij de bank betekent dat je een negatief saldo op je betaalrekening hebt. In het rood staan kan komen, doordat je een betaling doet als er niet voldoende saldo op je bankrekening staat. Het negatieve saldo op je betaalrekening blijft, totdat je het geld op de betaalrekening weer aanvult. Denk bijvoorbeeld aan het salaris, belastingtoeslagen of een uitkering. Dit geldt ook als je veel gebruik maakt van de credit card en het saldo niet direct aanzuivert. Roodstaan met je credit card kan ook en kost net zoveel als roodstaan op je bankrekening.

Wat kost rood staan?
Rood staan bij de bank is geld lenen tegen extreem hoge rente. Net als bij een lening, betaal je ook bij rood staan rente over het negatieve opgenomen saldo. Deze rentepercentages voor rood stand variëren van 8 tot 15 procent. Rood staan rente wordt per dag berekend. Het rentetarief deel je door het aantal dagen per jaar. Rood staan bij de Credit Card maatschappij is eveneens geld lenen tegen extreem hoge rente. Net als bij een lening, betaal je over het saldo dat je rood staat met je credit card rente. Deze rentepercentages voor rood staan met je Credit Card variëren van 8 tot 15%.

Voorbeeld:
Rood staan rente bedraagt 10 procent. Je staat 2500 euro rood. Je betaalt dan per dag dat je rood staat ongeveer 0,0274 procent rente. Dit komt neer op 68,5 cent rente per dag.

 

Bank

Product

Rente, met toestemming

Rente, zonder toestemming

Kredietlimiet in €

Opmerkingen

ING Bank

Continu Limiet

9,9 procent

15 procent

2.501 – 25.000

 

 

Kwartaallimiet

13,9 procent

15 procent

500 – 2.500

Max. 3 mnd achter elkaar rood staan

SNS Bank

Rood staan

11 procent

11 procent

1.000 – 2.500

Max. 3 mnd achter elkaar rood staan

Rabobank

Krediet betaalrekening

8,4 procent – 12,9 procent

12,9 procent

500 – 50.000

Rente afhankelijk van het limiet

ABN AMRO

Privélimiet

10,4 procent – 12,9 procent

NVT

5.000 – 25.000

Rente afhankelijk van het limiet + mnd storting 2,5   procent van limiet

 

De voordelen van rood staan
Een voordeel van rood staan bij de bank is vaak het gemak waarmee deze vorm van lenen kan worden ‘afgesloten’. Op een betaalrekening is er vaak al een kredietruimte van 1000 euro aanwezig. Tevens is het aflossen bij deze vorm van lenen eenvoudig: niet meer in het rood staan betekent dat de lening “afgelost” is.

De nadelen van rood staan
Een nadeel van rood staan bij de bank is dat zodra het kredietlimiet bereikt is, je geen geld meer kunt overmaken of pinnen. Rekeningen kunnen dan niet meer automatisch worden afgeschreven als je in het rood staat. Het grootste nadeel van rood staan is de hoge rente die je over het opgenomen saldo betaalt. Deze rente kan oplopen tot 15 procent. Dit rentepercentage is vaak veel hoger als bijvoorbeeld de rente van een persoonlijke lening.

Goedkoop lenen doe je dus niet door rood staan bij de bank. Je kunt veel geld besparen door het saldo wat je rood staat aan te zuiveren met een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Een goedkope persoonslijke lening aanvragen of een voordelig doorlopend krediet aanvragen zonder afsluitkosten en zonder advieskosten gaat heel eenvoudig bij ons. Hiermee kun je in 2 tot 3 werkdagen voordelig je roodstand van je bankrekening of je credit card aanzuiveren.

Vrijblijvend offerte aanvragen