Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 2 januari 2014

Lening met renteaftrek oversluiten in 2014

Gaat u een lening oversluiten waarvan u de rente fiscaal verrekend? Dan bepaalt de afsluitdatum van uw oorspronkelijke lening of de nieuwe regels voor renteaftrek voor u gelden.

Afgesloten voor 1 januari 2013
Heeft u een persoonlijke lening, doorlopend krediet of WOZ krediet afgesloten voor 1 januari 2013, en gaat u deze oversluiten? Dan gelden tot het bedrag van uw eigenwoningschuldⁱ op 31 december 2012 de oude regels, en bent u dus niet verplicht om af te lossen.

Leent u een extra bedrag bij voor uw eigen woning? Dan moet het extra bedrag binnen 360 maanden (30 jaar) en ten minste annuïtair worden afgelost.

Annuïtair aflossen betekent dat u maandelijks een vast bedrag betaalt, dat bestaat uit rente en aflossing. Aan het begin van de looptijd betaalt u meer rente dan aflossing en aan het eind van de looptijd lost u meer af en betaalt u minder rente. De renteaftrek wordt daardoor ieder jaar minder.

Met een persoonlijke lening betaalt u maandelijks een vast bedrag dat bestaat uit rente en aflossing en lost u annuïtair af.

Afgesloten op of na 1 januari 2013
Heeft u een hypotheek of lening afgesloten op 1 januari 2013 of later? (U had op 31 december 2012 geen eigenwoningschuldⁱ.) Dan gelden voor uw hypotheek of lening de nieuwe regels, en bent u voor de renteaftrek verplicht om af te lossen.

Reeds afgelost bedrag weer opnemen in 2014?
Op 31 december 2012 heeft u een eigenwoningschuldⁱ. U lost in 2013  een deel af van deze eigenwoningschuldⁱ. Daarna leent u hetzelfde bedrag dat u hebt afgelost opnieuw. Dat bedrag besteedt u aan uw eigen woning. U hoeft de nieuw aangegane lening niet verplicht af te lossen.

ⁱDe eigenwoningschuld is het deel van uw hypotheek of lening waarover u de rente mag aftrekken.

Vrijblijvend offerte aanvragen