Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 26 mei 2014

Verantwoord geld lenen?

Waar moet u op letten als u verantwoord geld wilt lenen?

1. Lenen of sparen?

Vraagt u zich af of u beter kunt sparen of lenen? Als u uw aankoop kunt uitstellen, kunt u misschien beter sparen. U krijgt dan nog rente ook. Bijvoorbeeld als u graag een nieuwe auto wilt kopen maar uw huidige auto nog prima rijdt. Kiest u toch voor een lening? Houd er dan rekening mee dat u een deel van de lening elke maand moet terugbetalen. Een goede reden om verstandig te lenen is om hogere kosten te vermijden. Als u bijvoorbeeld de reparatie van een lekkend dak uitstelt, kan er nog grotere schade ontstaan. Soms is lenen dus goedkoper. Ook als u direct geld nodig heeft, kan lenen een oplossing zijn. Bijvoorbeeld voor een studie.

2. Hoe maakt u een begroting?

Als u leent, moet u iedere maand rente en een deel van de lening terugbetalen. Lukt dat met uw budget? Als u een maandbegroting maakt komt u daar achter. Dit is een overzicht van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. U houdt dan bij wat u elke maand uitgeeft en hoeveel er binnenkomt. U zult merken dat die bedragen niet iedere maand even hoog zijn. Daarom kunt u beter een gemiddelde maandbegroting maken. U telt dan de bedragen van een paar maanden op en deelt die door het aantal maanden. Uw inkomsten en uitgaven zijn dan omgerekend naar een gemiddeld bedrag per maand. Dat laat beter zien of u uitkomt met uw geld. Het NIBUD geeft op haar website ook uitleg hoe u dit kunt doen.

3. Houdt u voldoende geld over?

Als u geld leent, kunt u op dat moment meer kopen. Een auto of een keuken of u leent voor een studie. Daarna moet u de lening terugbetalen: de rente en het maandbedrag. Als u geld leent, neemt u nu de lusten en verschuift u de lasten naar later. Het is belangrijk dat u die lasten kunt dragen, ook in de toekomst. Een lening is verantwoord als u: de aflossing en de rente kunt terugbetalen en geen rekening hoeft te houden met minder inkomen tijdens de looptijd. Bent u bijvoorbeeld van plan om in de toekomst parttime te gaan werken of met pensioen te gaan? Houd dan rekening met minder inkomsten zodat u de lening ook kunt terugbetalen.

4. Let op de looptijd

De looptijd is de periode waarbinnen u de lening moet terugbetalen. Die wordt meestal uitgedrukt in maanden. Het is soms lastig om je daar wat bij voor te stellen. Bij 72 maanden bent u 6 jaar aan het terugbetalen. Wilt u wel zo lang blijven terugbetalen?
De rente over de lening wordt per maand berekend. Als u uw lening snel wilt terugbetalen (u heeft dan een korte looptijd) gaan uw maandlasten omhoog omdat u per maand meer moet terugbetalen. Maar de lening is wel goedkoper omdat u korter leent. Dat hogere bedrag moet wel in uw budget passen. Lukt dat niet? Kies er dan voor om per maand een lager bedrag terug te betalen. Het duurt dan wel langer voordat de lening is terugbetaald (u heeft dan een langere looptijd).

5. Hoe lang gaat het artikel mee waarvoor u leent?

Zorg ervoor dat de looptijd van de lening korter is dan of gelijk is aan de levensduur van het artikel. Probeer bijvoorbeeld een lening voor een auto waarmee u vier jaar wilt doen binnen die periode terug te betalen. U moet er toch niet aan denken dat u uw oude auto nog steeds aan het terugbetalen bent, terwijl u al in een nieuwe auto rijdt?

6. Bereid u goed voor als u een lening afsluit

Vraag altijd meerdere offertes aan als u geld gaat lenen. Vergelijk de debetrentevoet en het jaarlijks kostenpercentage met elkaar. De debetrentevoet is de rente die u betaalt voor de lening. Dit is de rente op jaarbasis. In het jaarlijks kostenpercentage zitten alle kosten van de lening. Wilt u bijvoorbeeld rood staan op uw betaalrekening? Dan bevat het jaarlijks kostenpercentage niet alleen de rente maar ook de kosten van de betaalrekening. Bedrijven en instellingen die geld uitlenen zijn verplicht om de debetrentevoet en het jaarlijks kostenpercentage te vermelden. Kijk niet alleen naar de rente, maar ook naar de andere kenmerken van de lening. Is het bijvoorbeeld mogelijk om vervroegd boetevrij terug te betalen? Wordt de lening u kwijtgescholden als u komt te overlijden? Of is het verstandig om een aanvullende overlijdensrisicoverzekering af te sluiten?

Dit zijn allemaal belangrijke zaken waar u ook rekening mee zult moeten houden als u verantwoord geld wilt lenen. 

Vrijblijvend offerte aanvragen