Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 26 juni 2014

"Vertrouwen in woningmarkt stijgt"

Belangrijke wijziging met betrekking tot fiscale aftrekbaarheid van restschuldfinancieringen met ingang van 1-1-2018. 
U kunt uw restschuld blijven financieren met de lage rentes van een persoonlijke lening of doorlopend krediet maar de rentekosten zijn NIET meer fiscaal aftrekbaar zoals wel het geval was tot 31 december 2017. Dit is een besluit vanuit de overheid.

Het vertrouwen van woningeigenaren en starters in de Nederlandse woningmarkt neemt toe. De verwachting is dat het aantal huizen dat verkocht wordt zal toenemen. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van de ING. Ook is er optimisme met betrekking tot de huizenprijzen. De afgelopen maanden steeg de WoonIndex van de bank naar 114, een score ruim boven de neutrale stand van 100.

De ING ondervraagt ieder kwartaal koopwoningeigenaren en (potentiële) starters over de woningmarkt. Respectievelijk 60% en 80% van hen denken dat dit een gunstige tijd is om een huis te kopen. Daarbij verwacht ruim tweederde van de ondervraagden de komende periode stijgende huizenprijzen. Dit is een flinke toename ten opzichte van 54% vorig kwartaal en het hoogste aantal sinds 2008.

Verkopen met overwaarde

Huizeneigenaren verwachten dat het nu minder tijd zal kosten hun huis te verkopen dan afgelopen maart. Bijna 10% verwacht slechts 1-3 maanden nodig te hebben. Ook is men optimistisch over de waarde van hun huis. Terwijl 15% van hen deze even hoog schat als de hoogte van de hypotheek, verwacht de helft hun huis te kunnen verkopen met overwaarde.

Restschuld

Toch geven veel koopwoningbezitters aan bij de verkoop hun huis een verlies voor lief te nemen. 30.000 euro is hierbij het maximum. Eenderde wil of kan echter niet absoluut niet verkopen met een restschuld. Sommigen vrezen alleen dat dit wel het realiteit is wanneer ze nu besluiten te verkopen: 17% van de woningeigenaren denkt dat hun huis ‘onder water’ staat.

Hypotheek aflossen

In vergelijking met vorig kwartaal gaven meer mensen aan extra af te lossen op hun hypotheek, nog eens 20% gaf aan hierover na te denken. Behalve dat aflossen kan door middel van een lening, valt op dat starters en woningbezitters financiële meevallers aan hun huis besteden. Bijna tweederde van degenen die een erfenis of schenking ontvingen, besteedden deze aan kopen, verbouwen of aflossen.

Vrijblijvend offerte aanvragen