Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 30 juni 2014

Minder schulden Nederlandse huishoudens

Nederlanders hebben 2,4 miljard euro minder schuld dan een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs publiceerde. Voor een groot deel is deze afname te verklaren door het aflossen van hypotheken. De hypotheekschulden daalden in het eerste kwartaal van 2014 met 1,8 miljard euro.

Sinds 1 oktober 2013 mag belastingvrij 100.000 euro geschonken worden wanneer mensen dit geld gebruikenvoor het aflossen van de hypotheek, een verbouwing of het kopen van een huis. Ook past het kabinet vorig jaar de hypotheekrenteaftrek aan. Voor hypotheken afgesloten na 1 januari 2013 kan de rente alleen afgetrokken worden wanneer mensen daadwerkelijk aflossen. Tot slot denkt het CBS dat Nederlanders door de lage rente op spaarrekeningen hun geld liever besteden aflossen dan sparen.

Persoonlijke Leningen en Doorlopend Krediet

De hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens daalde voor het zesde kwartaal op rij. Het CBS verwacht dat deze daling zal doorzetten, omdat de komende jaren mogelijk veel spaarhypotheken afgelost zullen gaan worden. De niet-hypothecaire schulden namen daarnaast af met 0,6 miljard euro. Dit betreft onder meer het consumptief krediet, waaronder de Persoonlijke Lening en het Doorlopend Krediet.

Vrijblijvend offerte aanvragen