Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 4 september 2014

Toename geldlenen zonder tussenkomst bank

Grote geldbedragen worden steeds vaker geleend bij vrienden of familie. Zelfs lenen van onbekenden blijkt voor veel mensen een alternatief voor een reguliere lening bij een bank. Bewijs op basis van officiële statistieken is er niet. Maar zowel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie constateren dat het aflsuiten van een lening zonder tussenkomst van een bank toeneemt.

Geld lenen bij vrienden, familie of onbekenden

Een lening regelen mensen steeds vaker zelf. Vrienden of familie kunnen uitkomst bieden wanneer iemand een lening nodig heeft. Maar voor een alternatief voor lenen bij een bank zorgt de opkomst van crowdfunding. Bij crowdfunding lenen mensen elkaar geld op basis van vertrouwen. De rente wordt hierbij bepaald door degene die de lening nodig heeft. Vaak gaat het om een relatief hoge rente.

Geld lenen op een verantwoorde manier

De AFM en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie waarschuwen voor de risico’s van het geld lenen aan elkaar. De kans is aanwezig dat mensen die bij een bank geen lening kunnen krijgen, gebruik maken van deze alternatieve manieren van geld lenen. Daarbij biedt het officieel vastleggen van een lening zekerheid. Met name voor degene die de lening verstrekt. Hij of zij is zonder een contract nooit helemaal zeker van het terugkrijgen van het geld.

Vrijblijvend offerte aanvragen