Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 16 maart 2015

Minder dan miljoen huishoudens met restschuld

Het aantal huishoudens met restschuld is onder de grens van een miljoen gedaald. Dat bleek uit het woningrapport van het economisch bureau van Rabobank. Het vermoeden is dat er in de loop van 2015 steeds minder eigenhuisbezitters zullen zijn met een hypotheek lening hoger dan de waarde van hun huis.

Minder restschuld door herstel woningmarkt

In totaal staat ongeveer een kwart van de Nederlandse koopwoningen ‘onder water’. Dit vormt een belemmering voor de doorstroming op de woningmarkt. Veel huizen zijn gekocht op de top van de woningmarkt. Sindsdien zijn de prijzen echter met 20 procent gedaald. Dat het aantal huishoudens met restschuld nu afneemt, is deels te danken aan het herstel van de woningmarkt.

Restschuld aflossen

Ook is er afgelopen jaar flink extra afgelost op de hypotheek. Voor veel mensen is het aflossen van de hypotheek een manier om van de restschuld af te komen. Volgens de Rabobank kampt 20 procent van de huishoudens met een restschuld van minder dan 10.000 euro, een relatief laag verschil tussen hypotheek en woningwaarde.

Verhuizen na restschuld

Vermoedelijk zal zo’n 30 procent van de mensen die sinds vorig jaar van hun restschuld af zijn gaan verhuizen. Voor twee derde van de huishoudens die nog ‘onder water’ staan lijkt dit nog niet aan de orde. Hun restschuld is meer dan 20.000 euro en loopt soms zelfs in de tonnen.

Wat te doen met uw restschuld?

Enige tijd geleden kon u op onze site al meer lezen over restschuld in het artikel Wat te doen met uw restschuld? Aflossen, meefinancieren, een lening… 

Vrijblijvend offerte aanvragen