Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 20 april 2015

Gedwongen verkoop met restschuld zorgt voor lagere woningprijs

Bij gedwongen verkoop ligt de prijs van een woning gemiddeld 5 procent lager dan wanneer de woning regulier verkocht zou worden. Ook eigenhuisbezitters in de omgeving van het gedwongen verkochte huis merkten de gevolgen van de gedwongen verkoop. Binnen een straal van zo’n honderd meter dalen ook de prijzen van andere woningen met gemiddeld 0,4 procent.

Verkoop met restschuld

Het Centraal Planbureau (CPB) deed onderzoek naar gedwongen verkopen, restschuld en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In de afgelopen jaren is het aantal gedwongen woningverkopen meer dan verdrievoudigd. Het CPB nam ongeveer 750.000 transacties die plaatsvonden tussen 2007 en 2013 onder de loep.

Hypotheek lening met verzekering

De NHG biedt huiseigenaren en banken een verzekering tegen het risico op restschuld bij de gedwongen verkoop van de koopwoning als gevolg van echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Tussen juli 2009 en juli 2014 was het maximum leenbedrag om in aanmerking te komen voor een NHG tijdelijk verhoogd, als onderdeel van de stimuleringsmaatregelen voor de woningmarkt. Op dit moment geldt voor de NHG een maximum leenbedrag van 265.000 euro.

Vrijblijvend offerte aanvragen