Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
neiuws_-_sok

Datum: 6 juli 2015

Consumenten kiezen bij lage rente voor extra aflossen en ‘sok’

Nog altijd daalt de rente op spaargeld. Onlangs verlaagde ook kooploper online bank Knab haar rente. De hoogste rente ging hiermee van 1,45% naar 1,20%. Bij grote danken als ING, Rabobank en ABN stond de spaarrente al onder de 1%.

Stijgende én dalende rente

Waarschijnlijk is het dieptepunt van de spaarrente nog niet in zicht. Hierdoor blijft ook de negatieve rente voor consumenten dreigen. Dat terwijl de staatsrente ondertussen weer sterk gestegen is. Dit betekent dat de kans toeneemt dat ook de hypotheekrente binnenkort zal gaan stijgen.

Goedkoop geldlenen

Ondertussen kunnen banken nog altijd goedkoop geldlenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Ook is de vraag naar leningen nog altijd beperkt. Geld uitlenen levert dus maar weinig op. Het is voor banken dan ook oninteressant spaargeld van consumenten aan te trekken met een hoge rente.

Wat te doen bij een lage rente?

Wat doen consumenten dan met hun geld nu de rente zo laag staat? Of wanneer de rente daadwerkelijk onder de nullijn gaat? Consumentenplatform Wegwijs deed onderzoek en ontdekte dat slechts weinig mensen (8%) niets zouden doen. Ook zouden maar weinigen (8%) de gelegenheid aangrijpen hun geld uit te geven.

Extra aflossen hypotheek

Met name het extra aflossen van de hypotheek lening bleek populair. 37% van de ondervraagden zou hun spaargeld hiervoor inzetten. Daarnaast zou 33% hun geld van de bank halen bij een negatieve rente. Liever bewaren ze het dan thuis in de spreekwoordelijke ‘oude sok’. Wegwijs wijst er wel op dat hier risico’s aan verbonden zijn. Brand of diefstal kan het verlies van al het spaargeld betekenen.

Vrijblijvend offerte aanvragen