Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
geld lenen als belg

Datum: 30 juli 2015

Belgen lenen korter en op hogere leeftijd

Belgen lenen korter, brengen minder geld in bij het afsluiten van hun lening en kopen op weer hogere leeftijd een eigen huis. Dat blijkt uit het jaarlijkse woontrendonderzoek van het Belgische adviesbureau Immotheker.

Minder lang geld lenen

Immotheker ondervroeg 4000 klanten en vergeleek de hypotheektrends uit 2014 met eerdere jaren. Hieruit bleek onder meer dat Belgen korter lenen. De gemiddelde looptijd van een hypothecaire lening daalde van 23 naar 22 jaar. Vergeleken met 2007 is de looptijd van een lening zelf drie jaar korter geworden.

Lenen voor woning

Opvallend is ook dat onze zuiderburen in 2014 voor het eerst sinds de start van de crisis minder eigen geld inbrachten bij het lenen. Onder starters daalde de eigen inbreng met 5,3 procent bij stellen en 4,6 procent bij alleenstaanden. Doorstromers sloten hun hypotheek lening af met liefst 10 procent minder eigen bijdrage dan in 2013. Wel steeg de gemiddelde aankoopprijs van een woning.

Geldlenen lage rente

Volgens het onderzoeksbureau is de reden hiervoor de lage rente. De huidige rentestand maakt geld lenen goedkoper, waardoor Belgen liever iets meer geld lenen. Een ander effect van de lage rente is de daling van het gemiddelde bedrag dat mensen per maand aflossen. Dit daalde onder de grens van 1000 euro, naar 989 euro.

Lenen op hogere leeftijd

De vierde trend die duidelijk wordt uit het onderzoek, is het doorzetten van het afsluiten van een lening op hogere leeftijd. De gemiddelde leeftijd bij het sluiten van de koop van de eerste woning, en dus het afsluiten van een hypothecaire lening, was in 2014 36 jaar. Daarmee was de Belg weer een jaar ouder dan in 2013. Zeven op de tien kopers kopen hun woning als stel, tegen drie alleenstaanden.

Vrijblijvend offerte aanvragen