Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
lenen op jonge leeftijd

Datum: 31 augustus 2015

42 procent scholieren aan het geld lenen

42 procent van de scholieren doet het: geld lenen. Officieel kunnen jongeren geen lening afsluiten, voor het afsluiten van een dergelijke overeenkomst hebben ze toestemming nodig van hun ouders. Maar dat staat het geld lenen niet in de weg. In plaats daarvan vragen jongeren vrienden en familie om een lening.

Geld lenen van vrienden

Het Nibud deed onderzoek naar geld lenen door minderjarigen. Jongeren blijken niet veel te lenen, meestal gaat het om kleine bedragen. Het aantal jongeren met meer dan honderd euro schuld stijgt dan ook niet boven de 10 procent uit. Maar van de 15- en 16-jarigen zegt bijna de helft wel eens geld te lenen. In driekwart van de gevallen lenen ze dan van vrienden.

Geen lening, wel schulden

Ondanks dat kinderen op papier beschermd zijn tegen het maken van schulden, komen minderjarigen toch nog wel eens in de financiële problemen. Een creditcard of lening aanvragen mag niet, maar veel jongeren hebben wel een telefoonabonnement. Dat staat meestal op naam van de ouders, maar moet zelf betaald worden. Die rekening kan flink oplopen, zeker als het aantal belminuten overschreden wordt.

Schulden aflossen

Het Nibud raadt ouders af de schulden van hun kinderen over te nemen. Beter is het samen een plan op te stellen voor het aflossen van de schulden. Zo leert een kind van zijn of haar fouten. Daarnaast raadt het Nibud ouders aan met hun kinderen over geldzaken te praten. Ouders moeten volgens de budgetvoorlichter vooral duidelijk zijn over wat ze wel of niet voor hun kinderen betalen. Daarbij is het ook goed kinderen te laten oefenen met sparen en te leren wat verantwoord geld lenen is.

Vrijblijvend offerte aanvragen