Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
geld lenen van familie

Datum: 21 september 2015

Geld lenen van familie

Het kan om verschillende redenen soms lastig zijn om een lening te krijgen. Neem alleen al jonge starters op de woningmarkt. Een hypotheek afsluiten en zo geld lenen om een huis te kopen, kan een hele uitdaging zijn. Sommige mensen sluiten als alternatief voor een lening bij een bank een lening af bij familie of vrienden. Is dat een goed idee?

Geld lenen bij de bank

Onlangs kwam hypotheekverstrekker Obvion met een nieuwe lening, speciaal voor starters die anders moeilijk aan een lening zouden komen. Een deel van het geld voor de hypotheek lenen de aanvragers bij de bank en een deel lenen ze van bekenden. Zo loopt de bank minder risico en kan met hulp van familie of vrienden toch het gewenste huis gekocht worden.

Geld lenen vergelijken

Geld lenen van bekenden heeft voordelen, maar ook nadelen. Een voordeel kan zijn dat u over een lening bij familie of vrienden weinig of zelfs geen rente betaalt. Ook kunnen bekenden flexibeler zijn bij het afbetalen, als bijvoorbeeld de lening afbetalen door omstandigheden even niet mogelijk is. Familie of vrienden zien dit eerder aankomen dan een bank en u neemt hen misschien ook makkelijker in vertrouwen dan uw bank.

Nadelen lening bekenden

Goede en duidelijke afspraken zijn belangrijk bij geld lenen. Dat is ook meteen een valkuil voor een zakelijke afspraak tussen bekenden, die gewend zijn informeel met elkaar om te gaan. Hierdoor kunnen misverstanden ontstaan, met vervelende gevolgen. Lenen van iemand die dichtbij u staat, kan tot spanningen en zelfs ruzie leiden. Zeker als de lening afbetalen een probleem blijkt.

Geld lenen contract en afspraken

Veel mensen hebben wel eens geld geleend van familie of vrienden. Vaak gaat het om kleine bedragen, die makkelijk terugbetaald kunnen worden. Maar wat te doen als het om een groter bedrag gaat? De meningen over of het verstandig is van bekenden te lenen lopen uiteen. Wat vooral belangrijk is, is zelf kritisch blijven. Maak duidelijke afspraken met elkaar en stel deze op schrift, zodat u verantwoord kunt (uit)lenen én de onderlinge relatie behoudt.

Meer weten over geld lenen van of aan familie of bekenden? Lees onze blog Geld lenen aan familie, waarop letten?

Vrijblijvend offerte aanvragen